V sredo, 16. 10 2019, smo obeležili 40. obletnico Svetovnega dne hrane, katere slogan se je glasil: »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.«.

 V okviru obletnice se je na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani odvijala strokovna konferenca, ki jo je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na dogodek smo bile povabljene tudi Šturske gurmanke, da v okviru projekta »KUHNA PA TO« pripravimo nekaj jedi, s katerimi bi predstavile naše delo na svečanem dogodku.

Tokratno ekipo Šturskih gurmank smo sestavljale: Zala Prah, Kaja Krečič, Mila Škerlj, Anisa Likar Ivanov in Marjeta Gorup. Gurmanke smo pod mentorstvom Petre Ušaj obiskovalcem postregle z dvema prigrizkoma, in sicer najprej s košarico iz pečenih blekov, v katero smo dodale namaz iz zelenih oljk, kozjega sira in rožmarina.  Nato pa so se visoki gostje še posladkali s pečeno polento s praženimi in karameliziranimi orehi, povrh smo dodale še »tenstana« jabolka.

Gurmanke smo bile s strani udeležencev dogodka zelo pohvaljene, kar nam daje vzpodbudo za nadaljnje odkrivanje kuharsko-etnološkega izročila.

Šturske gurmanke

Dostopnost