ŽIVIM ZDRAVO

NAŠA ŠOLA JE SODELOVALA V PROJEKTU ŽIVIM ZDRAVO.

»Živim zdravo« je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja pri katerem je sodelovala tudi naša šola. Tukaj si lahko pogledate nekaj naših prispevkov …

V letošnjem šolskem letu smo bili z 21 učenci vključeni v projekt »Živim zdravo« v okviru društva Sobivanje. Projekt je potekal od septembra 2023 do junija 2024. Namen projekta je bil, da otroke spodbujamo k aktivnemu razmišljanju in sodelovanju v športnih aktivnostih ter pri zdravi prehrani. Otroci so spoznavali pomen zdravega načina življenja, sodelovali pri pripravi zdravih obrokov – zajtrk, kosilo, večerja in malice ter sodelovali v gibalnih aktivnostih.

Projekt je bil sestavljen iz dveh sklopov: telesna aktivnost in prehrana.

V okviru telesne aktivnosti smo se z učenci pogovarjali o pomenu gibanja za razvoj in zdravje, se spraševali o tem, koliko časa dnevno, tedensko namenjajo gibanju, v katere oblike gibanja in športov so vključeni, kaj jim je najbolj všeč … Skupaj smo izdelali načrt za še bolj zdravo življenje znotraj naše skupine. Enkrat tedensko smo tako z učenci izvajali pet vaj, ki izboljšujejo moč in gibalne spretnosti otrok: počepe, žabje poskoke, sklece, trebušnjake in polmost. Po vsaki izvedeni aktivnosti smo rezultate za vsakega učenca skrbno beležili v tabeli. Otroci so v vseh aktivnostih zelo lepo sodelovali, se spodbujali in tudi napredovali. V okviru prehrane smo se z učenci pogovarjali, kaj in kako jedo za posamezen obrok, ali je to zdravo, od kje vse prihajajo živila, ki jih jedo, morda kaj pridelajo sami ali vsa živila kupujejo v trgovinah. Pogovarjali smo se o vzgoji zelenjave in sadja, ali morda že kaj znajo pridelati, česa bi se želeli naučiti. Učenci so od doma prinašali recepte za zdrave obroke in fotografije doma pripravljenih obrokov, ki smo jih skupaj uredili. Tako smo, od septembra do junija, za vsak obrok: zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica in večerja zbrali po dva zdrava recepta. Učenci so se tudi v ta del projekta aktivno vključili in lepo sodelovali.

Ob zaključku projekta so bili učenci zelo ponosni, da so celih 10 mesecev vztrajali in preko razmišljanja ter aktivnega vključevanja v gibalne aktivnosti in skrb za zdravo prehrano še dodatno prispevali k razvijanju zdravega načina življenja in dobrega počutja.

Ksenija Švara Trampuž

Dostopnost