ZAKLJUČNA PRIREDITEV 15. LIKOVNEGA NATEČAJA DREVO

 

Rad bi čutil, kako drevo snubi,
razvejano med nebom in zemljo,
vsak nov dan za dih spremenjeno,
vsako leto znova rojeno.

 

Kot Tomaž Pengov v pesmi se tudi na Osnovni šoli Šturje vsako leto uglasimo z življenjem, ki ga živijo drevesa. V maju smo pripravili razstavo del, ki so prispela na 15. likovni natečaj DREVO.

Letos smo prejeli 1433 del s 124 osnovnih in podružničnih šol ter šol s prilagojenim programom iz vse Slovenije.

Likovni natečaj spomladi popestri vzdušje na naši šoli. Učenci in zaposeni z zanimanjem občudujemo likovne izdelke – letos jih je 97 – ki jih strokovna komisija izbere za razstavo.

Na zaklučni prireditvi, ki je potekala 15. maja, smo v štirih kategorijah podelili 4 nagrade, 8 pohval in 85 priznanj. Prireditev so s kulturnim programom obogatili naši učenci.

Razstavo, ki nam ob koncu šolskega leta lepša dni in pripoveduje zgodbe dreves, si lahko ogledate do sredine oktobra v prostorih šole.

ODPOTOVALI SMO V SVET BESED IN USTVARJALNOSTI S PISATELJICO MATEJO GOMBOC

Kdaj pa kdaj se zazdi, da so besede in knjige kot oddaljeni svetovi, nedosegljivi za naše sanje in domišljijo. A včasih pridejo na šolo posamezniki, ki s seboj prinesejo čarobnost besed in ustvarjalnost, ki razsvetli naš vsakdan. V petek, 17. maja, je našo šolo obiskala takšna gostja – pisateljica, publicistka, prevajalka in učiteljica slovenščine, Mateja Gomboc, domačinka in ponosna Ajdovka, ki je svoje otroštvo preživela v našem prekrasnem kraju.

Srečanje z Matejo Gomboc ni bilo le običajen dogodek v šolskem urniku; bilo je popotovanje skozi čarobni svet besed, domišljije in znanja. Trije nastopi, ki jih je pripravila, so bili kot odprta vrata v njen ustvarjalni svet. Dva nastopa sta potekala na naši matični šoli v Šturjah, en za razredno stopnjo, drugi za predmetno stopnjo, tretji pa je osvetlil podružnično šolo v Budanjah, kjer je bilo vzdušje še posebej domače.

Navdušenje otrok je bilo otipljivo. Pisateljica Mateja Gomboc jih je popeljala na osebno potovanje skozi svoje življenje. Otroci so se z zanimanjem potapljali v svet njenih zgodb, se navduševali nad junaki, ki jih je ustvarila in se čudili raznolikosti knjižnih svetov, ki jih je razkrila. A prava čarobnost je nastopila, ko je pisateljica videla, da so otroci tudi sami posegli po barvah in papirju ter na risbe, ki so jih pripravili za njeno dobrodošlico, prelili svoje videnje njenih knjižnih junakov, še posebej Grina in Tinke detektivke.

Mateja Gomboc je otrokom odprla vrata v svet ustvarjalnosti in domišljije. Njen obisk nas je spomnil, kako pomembno je, da v življenju negujemo radovednost, domišljijo in spoštovanje do slovenske besede. Obisk je bil več kot le kulturni dogodek; bil je spodbuda za razvoj bralne kulture in kreativnosti.

Tudi mi, odrasli, smo odšli s srečanja z Matejo Gomboc navdahnjeni. Videli smo, kako pomembno je, da odpremo vrata otroški domišljiji, da jim omogočimo prostor za izražanje in razvoj. Njena strast do pripovedovanja zgodb nas je spomnila, da so besede mostovi med ljudmi, mostovi, ki nas povezujejo in obogatijo naša življenja. Otroci se zdaj veselijo ponovnega srečanja z Matejo Gomboc, kot da bi se srečali z dolgo izgubljenim prijateljem.

DRŽAVNO PREVERJANJE ZNANJA PRVE POMOČI

11. maja 2024 je v Slovenskih Konjicah potekalo državno preverjanje znanja prve pomoči za osnovnošolce.

Udeležilo se ga je 13 najboljših ekip iz cele Slovenije, med njimi tudi ekipa z naše šole: Urša Praček, Klara Črnigoj, Ana Bela Bajec, Lara Trošt, Lia Curk, Kaja Turk in rezervna igralka Sara Ibrahimović. Žal se tekmovanja ni mogla udeležiti Maja Curk. Skupaj bi bile še močnejše.

Tekmovalke so najprej preverile teoretično znanje s področja prve pomoči ter zgodovine in delovanja Rdečega križa danes. Kasneje so se ekipe pomerile še na petih realistično pripravljenih scenarijih. Vse ekipe so bile odlične in pokazale izjemno znanje. Ob zaključku so razglasili tri najboljše, ostale ekipe smo zasedle 4. mesto. Dekleta so se veselile ponovnega odličnega uspeha in se domov vrnile z novimi in bogatimi izkušnjami.

Za strokovno pomoč in podporo se zahvaljujemo tudi ga. Petri Fučka, nekdanji članici ekipe prve pomoči RK Ajdovščina in OZRK Ajdovščina.

Bravo punce, bravo ekipa.

Mentorica krožka prve pomoči, Vesna Furlan

PODROČNO POSAMIČNO ATLETSKO TEKMOVANJE

V petek, 10 maja je v Novi Gorici potekalo področno atletsko posamično tekmovanje za osnovne šole.Naši učenci in učenke so se domov vrnili z 8 medaljami.

V kategoriji mlajših učencev si je po odličnem teku v finalu 2.mesto na 60m pritekel Ambrož Gruden.

V teku na 300m je zmago in 1.mesto dosegel Tobija Koren, na 600m pa si je z odličnim finišom  prav tako pritekel  1.mesto  Anej Curk.

V kategoriji starejših učencev si je na 60m Lan Štinjek pritekel 3. mesto.

V skoku v višino  je Timotej Samec suvereno opravil z vso konkurenco in si priskakal 1.mesto. Prav tako je v skoku v višino suvereno zmagala Veronika Ferjančič, na 2.mestu pa je pristala Lara Trošt.

V suvanju krogle je Lana Terčelj dosegla 2. mesto.

Poleg odličij je tik pod stopničkami ostalo tudi nekaj drugih naših učencev.

Vsem nastopajočim iskreno čestitamo za borbene nastope.

 Prav tako čestitamo vsem njihovim športnim mentorjem.

 

Dostopnost