V sredo, 10. januarja, smo v šoli pripravili poseben dogodek – kulinarično popoldne Šturskih gurmanov za zunanje goste. Povabili smo osebje Centra za krepitev zdravja (CKZ) Ajdovščina in udeležence njihovih delavnic, namenjenih zdravemu hujšanju.

Lahko bi rekli, da je organizacija dogodka že skoraj tradicionalna, saj je bilo tokratno sodelovanje izpeljano že v drugo. Zakaj? Ker predstavlja zanimivo medgeneracijsko druženje, tako za udeležence delavnic CKZ-ja kot tudi za nas – učence. In drugič, ker tako Gurmani s tem širimo vedenje o zdravem načinu prehranjevanja skupini ljudi, ki se zavestno trudi spremeniti svoje življenjske navade na boljše. V gospodinjski učilnici smo prikazali, kako vzamemo v roke zdrave lokalne sestavine in recepte, kako jih posodobimo in oplemenitimo ter na koncu lično postrežemo. Zavestno smo se izogibali nezdravim sestavinam. Zakaj in kje smo svoje trike uporabili, smo razkrivali svojim poslušateljem.

Šturski gurmani smo gostili 20 odraslih  udeležencev. Za njih smo poleg raznovrstnih jedi pripravili tudi koncept delovanja in predstavitev naše kulinarične šolske skupine.

Večer se je ob krajšem kulturnem programu začel s šturskim »tartufom«; kroglico, pripravljeno iz albuminske skute in prahom suhega paradižnika, ki je bila postrežena na podlagi iz koruznega hrustka. To je bil uvod. Sledil je korenčkov pire s črno lečo in domačim kefirjem, nato kremna juha s koromačem in čipsom iz sladkega krompirja, temu pa še ješprenj z radičem in praženimi orehi. Prvi posladek je bila nešpljeva krema z ajdovimi kokicami. Za konec smo goste posladkali še s pogačo, pripravljeno iz moke grozdnih pešk, tej pa smo dodali še preliv, pripravljen iz grozdnih jagod sorte izabela – smrdljivka. Zraven smo pokuševalcem postregli še figovo kofje. Kofje, kot so ga včasih ponekod pile naše none, ker ni bilo denarja za pravo kavo. Vsaj tako so nas o njem podučile gospodinje s Planine.

Večer smo zaključili z glasbo in prijetnim klepetom. Bili smo zelo zadovoljni in veseli, da nam je šlo vse kot po maslu in smo uspeli gostom pokazati vsaj del našega znanja, strasti do kulinarike in otroško energijo. Skoraj kot v pravi gostilni.

Skozi njihove komentarje, zahvale ter pohvale smo začutili, kako smo jim polepšali dan in jih naučili nekaj novega. Da so bili res zadovoljni, vemo tudi iz dejstva, da smo se s CKZ že dogovorili za nadaljnje sodelovanje.

 

Šturski gurmani in mentorica Petra Ušaj

Dostopnost