Jesenski čas odpre vrata šolskih klopi, malo kasneje pa se jesenske dobrote prikradejo tudi na naše krožnike. In ker se Šturski gurmani radi igramo z iskanjem svežih okusov, ki jih poiščemo v svetu okrog sebe, smo se tokrat zazrli v stare sadovnjake in vrtove, kjer smo našli poleg buče še dva jesenska posebneža – gomoljno zeleno ter dišečo kutino. Dva plodova iz čisto drugih koncev sveta – eden iz tal, dišeč po zemlji, drugi iz zraka, dišeč po jesenskem nebu. Le kaj se zgodi, če zmešamo skupaj zemljo in zrak, pekel in nebesa, zeleno in kutino? Poskusimo pripraviti sladko-kislo kombinacijo in preveriti, ali jo lahko brbončice mladostnikov okusijo kot nekaj dobrega.

12. oktobra smo si tako zadali cilj, da v šolski gospodinjski učilnici skuhamo jedi novih okusov. Za uvod smo pripravili pozdrav iz kuhinje – bučne poljubčke z zeliščnim kefirjem, nato je sledila kremna juha z gomoljem zelene in kutino. Juho smo oplemenitili še s praženimi orehi in cimetom. Za sladico pa smo postregli pogačo s črnim grozdjem, pripravljeno iz moke grozdnih pešk.

Tokrat je bil fantovski dan, kajti kuhalo je 9 nadobudnih fantov: Timotej Kobal Črnigoj, Maj Lužnik Koren, Vid Peternel in Teo Pišot iz sedmega razreda ter Filip Curk, Stefan Gostić, Aston Hrovatin, Anej Kodele in Anže Ličen iz devetega razreda pod vodstvom Petre Ušaj. Kot že veliko let doslej smo tudi tokrat pripravljali jedi v sodelovanju s projektom Kuhna pa to, v okviru katerega skrbimo za ozaveščanje mladih o zdravi in kvalitetni prehrani. Uspešno smo prekrmarili do konca kuharije, zažgali nismo nobenega lonca in kar je najpomembneje, na koncu smo skupaj s sošolci in učitelji pojedli vse. Naši sovrstniki, ki so prišli na degustacijo, so bili nad izborom in pripravo jedi sladko-kislo navdušeni.

Komaj čakamo naslednji kuharski dogodek.

Šturski gurmani

Dostopnost