Mlade kuharske upe v akciji pa lahko spremljate tudi vi na povezavi: Kuhoznalci in glasujete za najboljšo kuharsko ekipo ter se tako uvrstite v nagradno igro za super nagrade. Vsi recepti za jedi, ki jih pripravljajo ekipe Kuhoznalcev, so na voljo tudi na Jedel bi.

Motivacija osnovnošolcev k zdravemu in trajnostnemu načinu prehranjevanja je ključni cilj projekta Kuhnapato. Želimo si krepiti odnos do hrane, kar vključuje proces od izbire sestavin, priprave in hranjenja. Ob dejstvu, da je Slovenija kulinarično zelo bogata ter se obenem ponaša z edinstveno prehransko (tudi pozabljeno) zgodovino, si prav mladostnike v okviru osnovnih šol, želimo spodbuditi k pripravi tradicionalnih jedi, primernih današnjim potrebam telesa in posledično koriščenju sezonskih sestavin iz okolice. Izjemen pečat k temu daje možnost sodelovanja otrok pri pripravi obrokov v šolskih kuhinjah, k učinkovitosti medvrstniške spodbude pa pripomore tudi prikaz osvojenih veščin v obliki nastopov – degustacij za splošno in strokovno javnost.

Slednje kar se da uspešno udejanjamo v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija in sofinanciranjem Ministrstva za zdravje.

Naše, že 6 letno sodelovanje s Spar Slovenija tokrat nadgrajujemo v obliki »video spotov« ali spletnih oddaj »Kuhoznalci«, z namenom spodbuditi slovensko javnost, pospešiti domišljijo in pogum za pripravo dobrot slovenskih regij in pokrajin, tudi ali predvsem doma. In prepričani smo, da nam bo to kar najbolje uspelo!

V privlačnih oddajah otroci iz šestih različnih osnovnih šol predstavijo zanimive lokalne jedi. Mlade kuharje pri kuhanju spremlja in njihovo poznavanje tradicionalnega kulinaričnega izročila preverja znani TV voditelj Anže Zevnik. V oddaji ekipe med seboj tekmujejo, končno besedo glede zmagovalcev izziva pa imajo sledilci na družbenih omrežjih, ki bodo glasovali za najboljšo ekipo. Projekt bo potekal od sredine aprila do konca meseca maja.

Prvi video kuharski izziv je potekal v Ajdovščini, v Osnovni šoli Šturje, kjer so mladi kuharji odkrivali posebnosti in kuharsko tradicijo Vipavske doline. Skupaj so spoznavali jedi, značilne za dolino, kot so fižolovka, skuha in vipavska jota, otroci pa so tekmovali v pripravi šjelnovke* s polentnimi žličniki.

Seznam šol, ki sodelujejo v spletnih oddajah »Kuhoznalci«:

OŠ Šturje v Ajdovščini
OŠ Jurija Vege Moravče
OŠ Dobje
OŠ Franka Metelka Škocjan
OŠ Drska Novo mesto
OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

*Šjelnovka ali šjelnova mineštra je doma v Zgornji Vipavski dolini, pripravljali pa so jo ob trgatvi in poleg postregli krompirjevo, pogosteje pa tudi koruzno polento. Glavne sestavine šjelnovke so zelena, krompir in malo korenčka.

 Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje, pokrovitelj projekta je Spar Slovenija.

Besedilo: arhiv KUHNA PA TO
Foto: Futura

Dostopnost