V letošnjih pomladnih mesecih so vsi trije četrti razredi raziskovali kulturno in naravno dediščino Vipavske doline, ki je povezana s kruhom.

V sodelovanju z dr. Jasno Fakin Bajec, doktorico znanosti s področja etnologije, prof. zgodovine, znanstveno sodelavko in vodjo Raziskovalne postaje Nova Gorica smo oblikovali cilje za tehniški dan Kruh. Učenci so s tenkočutnostjo spremljali zgodbe o kruhu, ki so jim jih pripovedovali starejši ljudje. Iskali so povezave med predmeti, ki so povezani s kruhom. Preizkusili so se v raziskovanju znanja o peki kruha, o uporabi starega kruha, ki ga včasih niso nikoli zavrgli. S poslušanjem svojih dedov in babic (prababic) in pisanjem njihovih receptov za domači kruh, so se med njimi tkale trdne vezi, po katerih so se spomini in znanja prenašala na mlajšo generacijo.

Učenci se bodo zelo dobro spominjali obiska dr. Petra Rasporja, ki je bil v mladih letih pek v Rustjevi pekarni v Ajdovščini. »Tako je bil dober kruh gospe Marije,« se je smejalo četrtošolcem, ko sta nas obiskala gospod Dušan in gospa Marija iz društva planinskih gospodinj. Kruh ima res posebno moč, saj poveže generacije. Prav gotovo se bodo ti učenci kot odrasli, ki bodo mogoče šli po svetu, spomnili reka: »Če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče«.

4.a. 4.b in 4. Budanje z razredničarkami

Dostopnost