Na dan slovenske hrane, 19. 11. 2021, je že navsezgodaj zadišalo iz naše šolske kuhinje. Prijeten vonj je spremljal učence vse do mehurčkov, kjer so se zbrali in po opravljenem samotestiranju začeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom (v nadaljevanju TSZ). Zajtrk je bil sestavljen iz kruha, surovega masla, medu, mleka in jabolk. Vsa živila za TSZ so bila iz lokalnega okolja, kar so učenci tudi pohvalili.

Po zajtrku so se učencem preko videokonferenčne platforme Zoom pridružili gostje.

Učencem prve triade se je po zajtrku preko Zoom-a pridružila gospa Damjana Marc iz Zdravstvenega doma Ajdovščina. Z učenci se je pogovarjala o pomenu zdravega zajtrka, ki naj vključuje tudi sadje, saj je le-to bogat vir vitaminov in mineralov. Poudarila je tudi, kako pomemben je prvi jutranji obrok, saj zagotovi telesu energijo za učenje in igro. Skupaj so še zapeli pesmico z naslovom Na zdravje zdravju, avtorice Jožice Randl Marc.

Učenci četrtih in petih razredov so skupaj z razredničarkami in ravnateljico kot gosta »na zaslon« povabili gospoda Dušana Česna, člana Društva gospodinj in dramske skupine Planina pri Ajdovščini. Učiteljica Andreja Margon je povzela, kako je gospod Dušan doživeto pripovedoval o zajtrku v njegovem otroštvu in je tako učence popeljal v čas, ko so še na vsaki domačiji pridelovali hrano skozi vse leto. Poudaril je tudi, kako pomembno je bilo, da so bili sadovnjaki, polja, njive in vrtovi polni dobrot. Izpostavil je, da je doma pridelana hrana bolj zdrava in ekološka. Zaradi kratke poti, ki jo lokalni pridelki prepotujejo »od njive do mize«, pa tako zagotavljamo tudi svežino, je še dodal. Učencem je zaupal tudi marsikatero prigodo iz mladih dni. Povedal je, kako je hodil k sosedovim po mleko in nemalokrat se mu je »čutarica« z mlekom prevrnila, tako da ga je morala mama spet poslati ponj. Preko zaslona je pokazal »pinjo« za izdelovanje masla in okrašen model v katerega so nato dali maslo, da je dobilo obliko in rožni vzorec. Končni izdelek je bil čudovit. Povedal je tudi, kako so bila jabolka vedno na mizi pri zajtrku. Spomni se, kako so kot otroci zjutraj radi pospali in se jim je potem mudilo v šolo, zato so si z jabolki kar napolnili žepe in odhiteli od doma. Jabolka so pojedli kar po poti. Poudaril je, kako je pomembno, da si za zajtrk vzamemo čas in dobrote tudi v miru pojemo.

Učenci šestih in sedmih razredov so med zajtrkovanjem poslušali pripovedovanje gospe Nevenke Vidmar, članice Društva upokojencev Ajdovščina. Spregovorila je o tem, kaj so jedli nekoč. Učiteljica Polona Mohorčič je ob tem povedala: »Učencem 7. c je bilo zanimivo dejstvo, da so vsak dan jedli kruh in pili kavo. Nekateri učenci so povedali, da so tudi sami pri babicah poskušali kavo iz proje. Bili pa so presenečeni nad dejstvom, da so nekoč jedli salamo samo enkrat na teden. Moram še dodati, da so učenci pojedli prav vse, kar so dobili za zajtrk. Povedali so tudi, da so jabolka zelo dobra«.

Osmošolci so po TSZ gostili gospo Kristino Brovč Jelušič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Nova Gorica. Učiteljici Martina Makovec in Petra Rodman sta strnili vtise, kako je gospa Kristina prijazno nagovorila učence in strokovno pojasnila, kako pomemben je zajtrk ter zdrava prehrana nasploh. Poudarila je tudi, da nam zajtrk da potrebno energijo za ves dan, če se le da, naj ga popestri tudi kos sezonskega sadja. Pot od pridelovalca do odjemalca pa naj bo čim krajša.

Učiteljica Ana Mlakar Furlan je izpostavila, da so imeli devetošolci čast, saj jih je preko Zoom-a nagovoril gospod Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina. Poudaril je, da je za odraščajoče otroke zelo pomemben krepak in zdrav zajtrk. Dodal je: »Le tako boste bolj pripravljeni na dnevne izzive ter se razvijali v mlade in zdrave osebe«. Povedal je tudi, da imamo v naši Vipavski dolini odlične pogoje za zdravo in varno pridelavo hrane: rodovitno zemljo, čist zrak, veliko sonca in ozaveščene ljudi. Zato nam je svetoval, da posegamo po živilih slovenskega izvora, še bolje pa po živilih lokalnih pridelovalcev.

TSZ je sledilo tudi tradicionalno kosilo. Sestavljali so ga jota iz kislega zelja, vipavski štruklji in sočni kaki.

Vonjave po joti pa so se po šoli širile tudi že nekaj dni prej. In to z angleškim pridihom. V sredo, 17. 11. 2021, so učenci v okviru angleško-kulinaričnega krožka pod mentorstvom Ane Mlakar Furlan in Petre Ušaj pripravili to značilno vipavsko lokalno jed. Učenci so naprej poiskali recept, kot so ga včasih pripravljale njihove »pranone«, ga prevedli v angleški jezik, nato pa iz nabavljenih sestavin pripravili cabbage soup (jota). Učenci so pripravljeno jed z veseljem poskusili in pojedli, ponosni, da so jo sami pripravili. Ponosni so bili tudi na svoj angleški prevod. Medpredmetno povezovanje je eden od načinov za ohranjanje lokalne prehranske kulture in morda tudi eden od načinov za predstavitev le-te zunaj meja naše domovine Slovenije.

TSZ 2021 je presegel razsežnosti zajtrka – ne samo, da je povezal oddelke (mehurčke), povezal je tudi šolo z lokalno skupnostjo in s strokovnimi delavci. TSZ je opomnik, da bi dan slovenske hrane lahko postal naš vsakdan – vsak dan lokalno, vsak dan zdravo in vsak dan kulturno uživanje hrane.

Jelka Sorta

Dostopnost