Učenci OŠ Šturje Ajdovščina že vrsto let uspešno sodelujejo na državnem festivalu »Turizmu pomaga lastna glava«, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Festival je namenjen učencem osnovnih šol, ki preko raziskovalnega dela in oblikovanja domiselnih turističnih proizvodov spoznavajo svoj kraj in poskušajo z inovativnimi zamislimi tudi pritegniti pozornost loaknih Turistično-informacijskih cetrov. Letošnji, že 35. festival, poimenovan »Moj kraj – moj chef«, je potekal pod okriljem projekta »Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021«. Učence je usmeril v raziskovanje postopkov priprav in trženja lokalnih kuharskih dobrot. Prav po okusu Osnovne šole Šturje Ajdovščina!

Člani sodelujočih šol so morali izdelati izviren in kulinarično obarvan turistični program ter z njegovo predstavitvijo prepričati strokovno žirijo na spletnih turističnih tržnicah. Skupina devetih učencev, članov turističnega krožka na OŠ Šturje Ajdovščina, je pod vodstvom mentorjev Martina Štinjeka in Petre Ušaj ter ob likovni podpori učiteljice Anuše Blaško pripravila turistični program z naslovom ZRNO DO ZRNA … VIPAVSKA POGAČA. Z njim je želela obiskovalcem Vipavske doline na enodnevnem kolesarskem doživetju po poteh v okolici Ajdovščine prikazati pridelavo, predelavo in uporabo lokalne vrste koruze – »gušǝtnce«. Skupina otrok je v svoj turistični produkt vključila različne koruzne jedi, med katerimi je osrednje mesto namenila nekdaj siromaški jedi, imenovani vipavska pogača. To danes že skoraj pozabljeno jed je skušala obuditi in jo z novimi (mikavnejšimi) okusi narediti privlačno za širši krog ljudi. Program so otroci še začinili z vključitvijo bogate tradicije ajdovskega mlinarstva, vse od starega Jochmannovega mlina do njegovega današnjega naslednika – podjetja Mlinotest. V kolesarski izlet so vpletli tudi nastajajoč Doživljajski center Mlinarstva in pekarstva, kjer se bodo, ko bo center dokončan, obiskovalci lahko sprehodili v zgodovino te obrti v Vipavski dolini.

Projekt so pomagali soustvarjati tudi lokalni sodelavci – svetovno znana Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Društvo gospodinj s Planine, etnologinja in zgodovinarka Jasna Fakin Bajec idr.

S svojimi idejami so učenci prepričali strokovno žirijo. Za izdelavo celotne turistične naloge in njene predstavitve na spletni turistični tržnici so namreč prejeli zlato priznanje Turistične zveze Slovenije. V kategoriji spletne predstavitve je naloga celo prejela največje število točk med vsemi 63 sodelujočimi šolami iz vse Slovenije.

Škoda, ker projekta in predstavitve niso mogli uresničiti v živo, ampak so se morali podrediti koroni in njenim spletnim in virtualnim zakonom. Tako tudi niso še uspeli v živo izpeljati kolesarskega izleta, ki so ga tako dodelano oblikovali. Mogoče jim še letos to uspe! In takrat vas povabijo zraven. Mogoče bo tudi ajdovski TIC kakšen predlog iz naloge uporabil v svoji turistični ponudbi.

Dober tek ob koruzni pogači!

Člani turističnega krožka ter mentorja Martin Štinjek in Petra Ušaj

Dostopnost