Še kako drži. Prehrana je življenjsko pomembna. Tudi šola ima vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi in uravnoteženi prehrani, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do svojega zdravja in hrane. Dobre prehranjevalne navade pa se pričnejo v družini.

16. oktobra nas Svetovna organizacija za kmetijstvo in prehrano opozarja na neenakomerno porazdelitev hrane v svetu. Zadnje leta se spet povečuje število lačnih, narašča pa število prekomerno hranjenih, veča se tudi količina zavržene hrane.

V Sloveniji kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti. Potekajo tudi številne akcije, ki prispevajo k ohranjanju in povečanju domače proizvodnje, dostopnosti lokalne hrane in zmanjševanju zavržene hrane.

V podaljšanem bivanju smo tudi na naši šoli odprli diskusijo o tej tematiki. Razmišljali smo, kako lahko vsak posameznik pripomore k izboljšanju odnosa do hrane in to dnevno poskušamo uresničevati pri šolskem kosilu. Učenci se trudijo vzeti le toliko hrane, kolikor vejo, da jo bodo pojedli. Jejo kulturno in poskušajo tudi hrano, katere še ne poznajo.

Na temo zdrave hrane so nastali tudi likovni izdelki in piramide zdrave prehrane, ki so jih izdelali učenci pri kuharskem krožku.

Dostopnost