KOŠARKARICE OŠ ŠTURJE DRŽAVNE PRVAKINJE

V ponedeljek, 29.5. se je v športni dvorani Lukna v Mariboru odvijalo finalno državno tekmovanje košarkarskega Superšolarja za mlajše učenke.  Poleg šturske šole so se finalnega turnirja udeležile  tudi dekleta iz OŠ Draga Bajca Vipava, OŠ Nazarje ter domača ekipa OŠ Tabor 1 Maribor.

Na prvi polfinalni tekmi so ”šturke” igrale proti domačinkam iz Maribora. Tekma se je končala z zmago naših deklet za 8 točk, kjer jim je uspel preobrat, saj so med tekmo zaostajale že za 5 točk. V drugem polfinalnem obračunu je bila OŠ Draga Bajca iz Vipave boljša od OŠ Nazarje za 5 točk. To je pomenilo,  da bo za naslov državnega prvaka odločala  tekma med OŠ Šturje Ajdovščina ter OŠ Draga Bajca iz Vipave. Tekmo so bolje začele naše košarkarice, ki so povedle za 13 točk. V nadaljevanju srečanja so se vipavke malo približale, ampak so naše košarkarice zdržale nalet in na koncu zasluženo slavile za 7 točk.

Tretje mesto so si priigrale učenke iz Nazarij.

Slovesno podelitev medalj in  pokalov je počastila tudi  naša uspešna košarkarska reprezentantka do 18 leta starosti Špela Brecelj. Špela je tudi bivša učenka OŠ Šturje ter tudi dolgoletna igralka KK Vipava. Sedaj igra košarko v Mariboru.

 Naslov prvaka so osvojile Bistra Ceket, Aida Uka, Veronika Ferjančič, Metka Likar, Lana Terčelj, Ela Kodelja, Zala Terčelj, Kaja Turk, Zala Tratnik, Jana Ferjančič, Nina Likar in Vida Škrlj pod vodstvom mentorja in trenerja Gregorja Zagorca.

  1. in 2. mesto dokazuje, da se v Vipavski dolini igra zelo dobra ženska košarka v mlajših kategorijah.

Rezultati tekem:

Finale:
OŠ ŠTURJE : OŠ DRAGA BAJCA VIPAVA 33:26 (19:6, 8:9, 6:11)

Tekma za 3. mesto:
OŠ TABOR I MARIBOR : OŠ NAZARJE 22:28 (5:12, 9:2, 8:14)

Polfinalni tekmi:
OŠ TABOR I MARIBOR : OŠ ŠTURJE 29:37 (3:16, 21:3, 5:18)
OŠ NAZARJE : OŠ DRAGA BAJCA VIPAVA 21:26 (9:2, 5:17, 7:7)

Gregor Zagorc

16. GLASBENI FESTIVAL

Učenci obveznega izbirnega predmeta Ansambelska igra smo se prijavili na 16. GLASBENI FESTIVAL in 18. maja 2023 ob 18. uri igrali v Festivalni dvorani.

Glasbeni festival, ki ga organizira Pionirski dom v Ljubljani, je prireditev, ki omogoča mladim, še neuveljavljenim posameznikom (solistom in glasbenim skupinam), da predstavijo svoje glasbeno izvajanje (priredbe ali svoje avtorsko glasbeno ustvarjanje). Glasbeni festival je žanrsko popolnoma odprt in spodbuja kakovost na vseh področjih otroškega in mladinskega glasbenega ustvarjanja. K prijavi lahko pristopijo mladostniki do 19. leta starosti. Prireditev je vodil Peter Poles.

Bili smo med najmlajšimi izvajalci. Ostali so večinoma bili srednješolci in gimnazijci iz cele Slovenije.

Ker si je bilo treba nadeti ime band-a smo si nadeli ime “MAČJI KWT”.  Igrali smo skladbo skupine Nirvana: Smells like teen spirit. 

Mia Erjavec Petrović (vokal in el. kitara), Jurij Vrtovec (bobni) in Erazem Bizjak Gala (el. bas kitara) smo navdušili občinstvo in smo bili pohvaljeni od strani strokovne žirije, ki je bila v zasedbi:
Dušan Obradinovič – Obra (Dan D)
Jernej Vene (glasbeni urednik in voditelj na Valu 202)
Gregor Štrasbergar (Mrfy).

Ugotovili smo, da so avtorske skladbe bolj zaželene in tudi nagrajene in zato bomo za drugo leto tudi mi pripravili lastno avtorsko skladbo.

Foto: Timotej Samec

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ KONSTRUKTORSTVA IN TEHNOLOGIJ OBDELAVE MATERIALOV

V soboto, 13. 5. 2023, je v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologij obdelave materialov. Našo šolo so zastopali Svitan Ipavec Vodopivec iz 4. razreda ter Jakob Bajc in Tim Kodrič iz 8. razreda. V kategoriji K2, kjer je našo šolo zastopal Svitan, je bilo potrebno iz Lego kock sestaviti mlin. Izmed vseh udeležencev, je to najbolje uspelo prav Svitanu, ki je s tem postal državni prvak in s tem osvojil zlato priznanje. Naloga v kategoriji K3 je prav tako iz Lego kock od udeležencev zahtevala sestavo žage venecijanke. Tudi v tej kategoriji se je najbolje izkazal prav naš učenec, Jakob Bajc – postal je državni prvak in osvojil zlato priznanje. Odlično se je odrezal tudi Tim Kodrič, kateri je osvojil 5. mesto v državi.

Vsem učencem iskreno čestitamo!

Mentorici Andreja Margon in Meta Krašna

VELIK USPEH EKIPE PRVE POMOČI IZ OŠ ŠTURJE AJDOVŠČINA

Ekipa prve pomoči iz OŠ Šturje Ajdovščine, je ponovno dokazala, da sodi med najboljše v Sloveniji. Po izjemni predstavi na lokalnem in regijskem tekmovanju se je učenkam uspelo uvrstiti na državno tekmovanje, ki je potekalo 13. maja 2023 v Kopru. Barve naše šole so zastopale: Urša Praček, Klara Črnigoj, Kaja Turk, Maja Curk, Lara Trošt, Ana Bela Bajec in Lia Bole, vse učenke 7. razreda. Na tekmovanju je nastopilo 14 osnovnošolskih ekip iz celotne Slovenije. Najprej so morale učenke prikazati teoretično znanje iz prve pomoči ter zgodovine in delovanja Rdečega križa danes. Sledil je še praktični del na petih delovnih mestih po središču Kopra. Bilo je precej naporno, a učenke so prikazale veliko znanja, iznajdljivosti, dobre volje in pozitivne energije. Samo dogajanje je organizator popestril še z vmesnimi postajami, kjer so se udeleženci tekmovanja malce spočili in seznanili z različnimi službami zaščite in reševanja: policije, radioamaterjev, gasilcev, službe za reševanje v gorah in jamah ter kinološkega društva z reševalnimi psi.

Ob zaključku tekmovanja so razglasili tri najboljše ekipe, ostale smo vse osvojile zasluženo 4. mesto.  Zadovoljne, predvsem z veliko novimi izkušnjami, bogatejšim znanjem in motivacijo za nadaljnjo delo v prihodnjem šolskem letu, so učenke sklenile sobotno tekmovanje.

Vsem nastopajočim učenkam čestitamo! OZRK Ajdovščina in prostovoljki, ga. Petri Fučka, se zahvaljujemo za vso podporo in pomoč pri celoletnemu delu.

mentorica krožka prve pomoči, Vesna Furlan

POLFINALNO KOŠARKARSKO ŠOLSKO TEKMOVANJE ZA MLAJŠE UČENKE.

V petek, 12.5. se je na naši šoli odvijalo polfinalno državno tekmovanje iz košarke za mlajše učenke. Po preprečljivih zmagah na občinskem, področnem in četrtfinalnem turnirju se je naša ekipa zopet zelo izkazala. V lepem, domačem vzdušju so bile zopet najbolj prepričljive in so si z dvema zmagama priborile nastop na finalnem turnirju četverice, kjer se bodo borile za prva tri najboljša mesta v Sloveniji. Dekletom in mentorju iskrene čestitke ter držimo pesti, da v domačo vitrino zopet prinesejo kakšno žlahtno kovino.

Dostopnost