V torek, 5. 4. 2022, je potekalo medobčinsko tekmovanje iz znanja prve pomoči za osnovnošolce iz Ajdovščine in okolice. Letos ga je gostila Osnovna šola Dobravlje.

Tekmovanja so se udeležile:

  • Dve ekipi OŠ Col pod mentorstvom Kristjana Bizjaka (predavatelja prve pomoči pri RKS-OZ Ajdovščina in učiteljice Valentine Scozzai),
  • Ekipa OŠ Vipava pod mentorstvom Petre Batagelj,
  • Ekipa OŠ Danila Lokarja Ajdovščina pod mentorstvom sodelavke RKS- OZ Ajdovščina Irene Fajdiga in učiteljice Izidore Černigoj,
  • Ekipa OŠ Dobravlje pod mentorstvom sodelavke RKS-OZ Ajdovščina Irene Fajdiga in učiteljice Tamare Šuligoj in
  • Ekipa OŠ Šturje Ajdovščina pod mentorstvom Vesne Furlan in gospe Petre Fučka.

Ekipa OŠ Šturje je pokazala veliko znanja in zasedla 1. mesto ter si tako priborila nastop na državnem tekmovanju, ki je potekalo v Kopru že šestnajstič zapovrstjo. Udeležilo se ga je 11 šol iz vse Slovenije. Tako na lokalnem, kot tudi na državnem tekmovanju smo našo šolo zastopale naslednje učenke: vodja Zala Prah, Kaja Krečič, Nejra Halilović, Pia Lara Štrancar, Špela Terčelj in Anaja Golja.

Ekipe osnovnih šol smo se pomerile v teoretičnem delu znanja prve pomoči in praktičnem delu na petih postajah, kjer smo morali oskrbeti različne vrste ran, prepoznati različna bolezenska stanja … Obenem pa smo morali ohraniti mirno kri in pomiriti mimoidoče/znance/svojce, ki so nam poizkušali s travmatiziranjem otežiti oskrbo. Med krajšimi postanki smo si ogledali delo različnih služb (policija, gorska reševalna služba, civilna zaščita…), ki poleg reševalcev pomagajo v večjih nesrečah.

A Šturke se nismo vdale, s trdim delom, voljo in natančnostjo smo dosegle odlično 4. mesto. Nagrajene smo bile s praktično nagrado Rdečega Križa in pokalom, ki sedaj krasi vitrino na naši šoli.

 

                                                                          Kaja Krečič in Zala Prah – članici ekipe OŠ Šturje Ajdovščina

Dostopnost