V okviru festivala Bralnice pod slamnikom je našo šolo v četrtek, 7. februarja 2019, obiskala sodobna slovenska književnica Cvetka Sokolov.

S prireditvijo smo na šoli obeležili prihajajoči kulturni praznik.

Gospa Cvetka Sokolov je navdušila že s prihodom, s pozdravom in pozitivno energijo. Na prijeten in zelo prijazen način je odgovarjala na vprašanja, koliko knjig je že napisala, katera je njena najobsežnejša zgodba, kdaj in koliko piše in podobno.

Najmlajšim je v knjižnici pripovedovala pravljice, ki so nastale v projektu Lahkonočnice. Prvo- in drugošolci so slišali zgodbo Modri zajček in Bratec delfin. Malo starejši učenci so prisluhnili zgodbam iz knjig Se bomo že zmenili in druge zgodbe, Moj dojenček ter Kot noč in dan. Učenci 3. triletja so se z ustvarjalko pogovarjali o njenih treh romanih za mladostnike: Kar ne ubije, V napačni zgodbi in Vsak s svojega planeta. Pri tem je pisateljica razložila, kako nastaja roman od prvega osnutka do končne podobe v knjigi. Pripovedovala je, da vedno izbere motiv iz resničnega življenja, da potem piše, napiše do tretjine ali polovice zgodbe, nato pa ponovno bere in izboljšuje.

Povedala je, da bere in piše s slastjo, da jo branje in pisanje veseli, da v tem uživa.

»Kako lepo je, če v službi in prostem času delaš to, kar te veseli,« je poudarila.

Na vprašanje čemu piše prav take knjige, pa je odgovorila: »Lepo je, če lahko čutiš s književnimi osebami, če ob zgodbah oseb iz književnega dela lahko spoznaš, da nisi edini, ki ima težave, če lahko upaš za književne osebe in dobiš moč, da upaš tudi zase. V družbi knjig je laže odraščati.«

In je nadaljevala: »Ne maram žugati s prstom, nočem biti preveč poučna. Zato se trudim, da so moje zgodbe prepričljive.«

Gospa Cvetka Sokolov, hvala za prijetno druženje!

Verjamem tudi, da bo marsikoga zamikalo še kakšno knjigo prebrati.

Ksenija Černigoj, šolska knjižničarka

Dostopnost