ZLATO PRIZNANJE ZA BUDANJSKE PEVCE

V soboto, 13. 4. 2024, smo pevci OŠ Šturje, Podružnica Budanje šli v Gorico, v Italijo. Udeležili smo se 21. revije otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla, ki je bila tekmovalnega značaja. Zapeli smo pred 3 člansko žirijo, ki nam je podelila Zlato priznanje. Vsi smo ga bili zelo veseli.

Ponosni smo na svoje delo in sklenili smo, da se bomo še naprej trudili. 

Kemijski poskusi na OŠ Šturje Ajdovščina

V sredo, 10. 4. 2024, je na OŠ Šturje za devetošolce potekal naravoslovni dan kemijski poskusi.

Zelo smo bili počaščeni, da sta se nam pridružili raziskovalki dr. Melita Tramšek in dr. Evelin Gruden z Instituta »Jožef Stefan« v Ljubljani. Na delavnici dr. Tramškove so učenci izkusili eksperimente s tekočim dušikom, gorenjem različnih snovi in spoznali delček sveta kemijskih reakcij.

Na delavnici dr. Grudnove so učenci pokukali v svet polimerov. Polimere različnih oblik na osnovi alginata so samostojno pripravljali in preučevali.

Odpravili smo se tudi na teren. S terenskim kovčkom za analizo vode smo odšli v Žapuže k gornjemu studencu. Naredili smo analize nekaterih pokazateljev onesnaženosti vode in čas nam je kar prehitro minil.

Naravoslovni dan je bil zelo zanimiv. Bil je eksperimentalno obarvan. Potekal je v prijetnem raziskovalnem duhu. Naša naravoslovna radovednost je dobila krila. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Jelka Sorta

33. Primorski slovenistični dnevi

V petek, 5. 4. 2024, so v Vipavskem Križu potekali tradicionalni Primorski slovenistični dnevi, na katerih so sodelovali tudi naši učenci.

Julija Brecelj in Jurij Vrtovec sta z deklamacijo in recitacijo nastopila v uvodnem delu.

Šturske Gurmanke Inja Šinigoj, Vita Šinigoj, Kasia Jazbar,  Amelie Zerezghi, Zala Ferjančič in Gaja Lipušček so pod vodstvom mentorice Petre Ušaj udeležencem ponudile tradicionalne lokalne jedi, pripravljene na sodoben način. S pripravljenimi prigrizki so navdušile vse navzoče.

Slavistični društvo Nova Gorica se ob tej priložnosti zahvaljuje Osnovni šoli Šturje Ajdovščina in ravnateljici Lei Anželj Vidmar za vso pomoč pri organizaciji strokovnega srečanja slovenistov.

Budanjski pevci na reviji Pomlad je naša

V sredo, 10. 4. 2024, se je otroški pevski zbor podružnice Budanje udeležil območne revije otroških in mladinskih pevskih zborov občin Ajdovščina in Vipava, Pomlad je naša. Revija je potekala v Dvorani prve slovenske vlade.

Zapeli smo tri pesmi: ljudsko Srečali smo mravljo, A. Makor: Konjiček ter E. Gašperšič: Oreh. Na klavirju nas je spremljala Laura Mikuž.

Z nastopom smo bili zelo zadovoljni, saj smo s kvalitetnim, ubranim in veselim petjem pridobili »zeleno luč« za nastop na regijskem nivoju.

SREBRNO PRIZNANJE ZA TURISTIČNO NALOGO

Učenci naše šole Maj Gregorčič, Matjaž Jakimov, Jakob Nemec, Izabela Starc Slobodnik, Lana Terčelj, Jaka Trebižan, Eva Mavri, Jure Nemec in Vitan Velikonja so se v okviru državnega festivala Turizmu pomaga lastna glava, dne 4. aprila 2024,  udeležili turistične tržnice v Supernovi Mercator Postojna. Na tržnici, ki se je odvijala pod sloganom Okusni zakladi, so pod vodstvom mentorjev Petre Ušaj in Martina Štinjeka predstavili nalogo turističnega krožka OŠ Šturje Ajdovščina z naslovom TOUR DE WAJDUŠNA – SPUST POLNIH UST. Za svoj turistični produkt, ki temelji na lokalni kulinariki, kolesarjenju in lepotah občine Ajdovščina, so prejeli srebrno priznanje Turistične zveze Slovenije.

Čestitke celotni ekipi!

Naša vizija

Naše poglavitno poslanstvo je kakovostno vzgojno izobraževalno delo.
Prednostna naloga pa skrb za dobre medosebne odnose
na vseh ravneh (učenci, starši, učitelji)
z željo, da bi se vsakdo med nami dobro počutil.

 

 

 

 

 

 


 

 

Dostopnost