V soboto, 25. maja, je na festivalu testenin v Ajdovščini – Pašta fešti – potekalo finalno osnovnošolsko tekmovanje v pripravi jedi iz Mlinotestovih testenin za naziv Mlinochef 2024.

V finalno tekmovanje so se uvrstile štiri ekipe, in sicer ekipa z OŠ Sečovlje, ekipa z OŠ Ivana Roba Šempeter ter dve ekipi z OŠ Šturje Ajdovščina – Šturski gurmanki ter Pomladni Šturki.

Strokovno komisijo so sestavljali Matjaž Cotič, kuharski chef Koče na Kokoši, Julijana Krapež, chefinja, Igor Jagodic, chef restavracije Strelec in nosilec Michelinove zvezdice, ter Mateja Tominec, strokovnjakinja s področja prehrane. Po njihovih besedah je bilo letošnje finalno tekmovanje še bolj zahtevno in napeto kot prejšnji dve leti. Ne samo, da so v tokratnem finalu tekmovale štiri ekipe in je bila posledično konkurenca že zaradi tega večja, ampak tudi krožniki vseh tekmovalnih ekip so bili zelo dovršeni in med sabo izenačeni. Prav vse tekmovalke so po mnenju komisije prikazale veliko kuharsko znanje.

Komisija se je po pokušini jedi soglasno odločila in kot zmagovalnega izbrala krožnik ekipe POMLADNIH ŠTURK z naše šole. Navdušila jih je kreativnost kot tudi uporabljene tehnike pri sami pripravi te jedi.

Pomladni Šturki sta na krožniku pričarali svežino pomladi. Pripravili sta »tagliatelle« s kremo limone in mete. Testenine sta postregli na posteljici iz metinega želeja, jo obogatili z metinim kaviarjem in smetanovo peno, da pa je bila jed še nekoliko bolj nevsakdanja, sta po vrhu posuli tudi kandirano limonino lupinico. Po mnenju komisije je bila njuna jed »sveža pomlad« idealno razmerje med sočnostjo, kremoznostjo in sladkobo.

Čestitke vsem tekmovalkam, še posebej puncam iz obeh ekip OŠ Šturje – Amelie, Viti, Nadini in Živi.

Dostopnost