Kdaj pa kdaj se zazdi, da so besede in knjige kot oddaljeni svetovi, nedosegljivi za naše sanje in domišljijo. A včasih pridejo na šolo posamezniki, ki s seboj prinesejo čarobnost besed in ustvarjalnost, ki razsvetli naš vsakdan. V petek, 17. maja, je našo šolo obiskala takšna gostja – pisateljica, publicistka, prevajalka in učiteljica slovenščine, Mateja Gomboc, domačinka in ponosna Ajdovka, ki je svoje otroštvo preživela v našem prekrasnem kraju.

Srečanje z Matejo Gomboc ni bilo le običajen dogodek v šolskem urniku; bilo je popotovanje skozi čarobni svet besed, domišljije in znanja. Trije nastopi, ki jih je pripravila, so bili kot odprta vrata v njen ustvarjalni svet. Dva nastopa sta potekala na naši matični šoli v Šturjah, en za razredno stopnjo, drugi za predmetno stopnjo, tretji pa je osvetlil podružnično šolo v Budanjah, kjer je bilo vzdušje še posebej domače.

Navdušenje otrok je bilo otipljivo. Pisateljica Mateja Gomboc jih je popeljala na osebno potovanje skozi svoje življenje. Otroci so se z zanimanjem potapljali v svet njenih zgodb, se navduševali nad junaki, ki jih je ustvarila in se čudili raznolikosti knjižnih svetov, ki jih je razkrila. A prava čarobnost je nastopila, ko je pisateljica videla, da so otroci tudi sami posegli po barvah in papirju ter na risbe, ki so jih pripravili za njeno dobrodošlico, prelili svoje videnje njenih knjižnih junakov, še posebej Grina in Tinke detektivke.

Mateja Gomboc je otrokom odprla vrata v svet ustvarjalnosti in domišljije. Njen obisk nas je spomnil, kako pomembno je, da v življenju negujemo radovednost, domišljijo in spoštovanje do slovenske besede. Obisk je bil več kot le kulturni dogodek; bil je spodbuda za razvoj bralne kulture in kreativnosti.

Tudi mi, odrasli, smo odšli s srečanja z Matejo Gomboc navdahnjeni. Videli smo, kako pomembno je, da odpremo vrata otroški domišljiji, da jim omogočimo prostor za izražanje in razvoj. Njena strast do pripovedovanja zgodb nas je spomnila, da so besede mostovi med ljudmi, mostovi, ki nas povezujejo in obogatijo naša življenja. Otroci se zdaj veselijo ponovnega srečanja z Matejo Gomboc, kot da bi se srečali z dolgo izgubljenim prijateljem.

Dostopnost