Učenci, učiteljica angleščine in ravnateljica z osnovne šole Velké Opatovice so se med 16. in 20. aprilom 2024 mudili na obisku na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ob prihodu jih je pozdravila vipavska burja, nato pa so se zbudili v lep sončen dan. Pripravili so zanimiv pouk, prepleten z igrami, za učence razredne stopnje, reševali so okoljske probleme z učenci iz 8. razreda ter s svojimi vrstniki iz 9. c-oddelka spoznavali češki prevod Pavčkovih pesmi ter brali slovenski prevod pravljice Božene Němcove. Ugotavljali so, da se med seboj lahko kar dobro razumejo tudi v obeh maternih jezikih.

Popoldan so se učenci 9. c-oddelka prelevili v vodiče in Čehom razkazali Ajdovščino. Obiskali so tudi stalno muzejsko zbirko Rimljanov in fosilov ter se odpravili na Otliško okno. Nato so učenci pričeli s pripravami na zaključno prireditev za starše, odigrali so skeče o slovenskih in čeških stereotipih in kratko dramsko besedilo Stick Man ob glasbeni spremljavi.

V petek so se jim pridružili še učenci dramske igre, s katerimi so v Festivalni dvorani na Bledu v sklopu projekta Jezikajmo predstavili dramsko delo. Ogledali so si še Bled in se polni vtisov vrnili domov, kjer sta jih čakali še generalka pred zaključno prireditvijo in prireditev za starše. Po nastopu so se posladkali z dobrotami, ki so jim jih pripravili starši.

V soboto zjutraj so se poslovili od sovrstnikov s Češke, ki so si na poti domov ogledali še Postojnsko jamo.

Da smo lahko doživeli to izjemno izkušnjo, so nam pomagali sponzorji. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili podjetjem Tosla d.o.o., Boscarol d.o.o., Elektro Primorska d.d., Leone d.o.o., Občina Ajdovščina in VRC d.o.o.

Napisala: Polona Mohorčič

Fotografija: Nejc Premrn in Polona Mohorčič

Dostopnost