V sredo, 31.1.2024, je v Predsedniški palači v Ljubljani potekal sprejem predstavnikov humanitarnih organizacij. Dogodek je priredila predsednica Republike Slovenije, gospa Nataša Pirc Musar. Ker predsednica pri svojem udejstvovanju posveča veliko pozornost promociji trajnostnega razvoja, je povabila osnovnošolce, ki sodelujejo v vseslovenskem projektu Kuhnapato, da za goste pripravijo pogostitev v obliki lokalno značilnih prigrizkov.

Z velikim ponosom, častjo in še večjo tremo so otroci izvedli predstavitev na način, kot jim gre najbolje. Skupinici OŠ Šturje iz Ajdovščine in OŠ Središče ob Dravi sta pripravili inovativno pogostitev, vsaka s po tremi različnimi jedmi. Upoštevali sta dostopnost in značilnost sestavin okolice šole in letnega časa ter kreacije oblikovali očem in vsem ostalim brbončicam prijazno. Ob gostovanju v protokolarni kuhinji so mnenja, nauke o dekoraciji in znanje o tradicionalnih jedeh otroci izmenjali s tamkajšnjimi profesionalnimi kuharji, ki smo jim ta dan odvzeli dobršen del delovnih površin. Bučne pogačice s kančkom štajerske zaseke, koruzni krapec z ajdovim namazom in fižolov namaz s črno redkvijo na rženem podstavku, ter vse to dobro začinjeno z bučnim oljem, je ustvarila skupinica iz »mesta buč«. Polento s pečeno zeleno in pršutom, kruhke z rdečo peso, žajbljem in mladim sirom ter oljčno kremo v pečenih blekih so kreirali in ponudili »Ajdovci«. Navdušili so sprva kuharje in strežno osebje, takoj za tem pa vse prisotne na dogodku. Vsi so z navdušenjem poskušali jedi in prisluhnili pripovedovanju otrok o načinu, vzrokih priprave ter zakaj je dobro, da znamo kuhati ter tako skrbeti za zdrav in odgovoren, t.j. trajnostni način prehranjevanja.

Društvo Vesela kuhinja in Šturski gurmani

Dostopnost