Ob svetovnem dnevu živali 4. oktobra smo v šoli začeli zbirati hrano za živali v zavetišču Vitovlje. Otroci 2.razreda, ki so se odzvali povabilu in podarili hrano, so zbrano zalogo hrane odpeljali v zavetišče v sredo, 8.11.2023.

V zavetišču so bili veseli našega obiska. Sprejela nas je gospa Elizabeta Košuta Arčon. Kljub temu da vsakodnevna oskrba živali vzame veliko časa, si je vzela tudi čas za nas in nam predstavila delovanje zavetišča za male in hišne živali.

Na vsakem koraku je bilo čutiti, da se res trudijo za odgovoren odnos do živali: urejenost notranjih in zunanjih boksov ter predvsem neverjetno poznavanje karakterja prav vsakega kužka v njihovi oskrbi. Vsak kužek ima svojo zgodbo in šele z razumevanjem le te, so z vsakodnevnim trudom pridobivali njegovo zaupanje. Tu niso le zapuščeni kužki, ampak tudi kužki, ki so bili odvzeti neodgovornemu lastniku. Velik del odgovornosti skrbnikov v zavetišču pa je tudi v procesu iskanja pravega in odgovornega lastnika za kužke. Pri njih je že skoraj 15 let tudi psička Lili, ki brez njihovega skrbnega odnosa ne bi doživela tako visoke starosti.

Otroci so si lahko ogledali tudi kopalnico in kuhinjo.

V posebnem delu pa skrbijo za mucke. Veliko mladih muck je potrebno pripraviti za oddajo.

Iz zavetišča smo odhajali vsak s svojimi vtisi. Imeti žival je velika odgovornost. Potrebna sta ljubezen, čas in prostor, kjer lahko zgradiš res zaupen odnos z malim hišnim prijateljem.

Dostopnost