V tednu otroka smo četrtošolci OŠ Šturje v četrtek, 5. 10., preživeli v dobri družbi gospodinj s Planine in gospe Jasne Fakin Bajec, raziskovalke na področju kulturne dediščine.

Gospa Jasna je v  uvodnem delu predstavila pomen in vrednost kruha v preteklosti in danes. Kot primer dragocenosti kruha v preteklosti smo prisluhnili posnetku neke gospe, ki je povedala svojo zgodbo in občutke, ko se ji je v mladih letih peka kruha ponesrečila.

Tudi mi smo si povedali svoje izkušnje s peko kruha, nato pa z zanimanjem spremljali gospe s Planine, ki so nam zaupale svoj recept za hlebčke, ki so jih v naši navzočnosti zamesile in oblikovale. Z veseljem in zagnanostjo smo se lotili dela in oblikovali kruhke najrazličnejših oblik. Ni minilo veliko časa, ko je po celi šoli zadišalo. Komaj smo dočakali, da smo svoje kruhke poizkusili in … mmm, kako dobri so bili. Z navdušenjem smo svoje izdelke podelili tudi med ostale učence naše šole in zaposlene. 

Na koncu smo se zahvalili gospem za njihovo posredovanje svojega znanja in čas, ki so si ga vzele, da smo skupaj preživeli nepozabno dopoldne. Veseli nas, da nas pri naših dejavnostih podpira tudi Občina Ajdovščina in podjetje Mlinotest, ki je prispevalo moko za naš podvig. Vsi smo se strinjali, da bi tak dan z veseljem še kdaj ponovili.

Dostopnost