V sredo, 27. 9. 2023, so se učenci OŠ Šturje Ajdovščina, ki obiskujejo izbirni predmet poskusi v kemiji, predstavili javnosti na 29. slovenskem festivalu znanosti z mednarodno udeležbo Vesolje-Zemlja-Ljudje. Mladi šturski kemiki so na festivalu sodelovali v okviru šova eksperimentov za mlade Človek-naravoslovec v kuhinji.

Lea Pižent, David Šinigoj, Luka Mavrič, Matic Marinčič Ferjančič, Jakob Bajc, Luka Gerbec in Anamarija Čermelj so obiskovalce v polno zasedeni predavalnici Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani na izviren način popeljali v svet eksperimentiranja, poskušanja in preizkušanja. V nizu štirih eksperimentov so pridobivali plin ogljikov dioksid in prisotnim predstavili nekatere njegove fizikalne in kemijske lastnosti. Snovi okoli nas so del našega vsakdana. Odkrivanje, proučevanje in poznavanje lastnosti snovi je pomemben ključ za razumevanje vplivov na življenje in okolje.

Učenci so se v drugem delu festivala udeležili predstavitve mladih eksperimentatorjev Slovenskega društva ljubiteljev kemije, na kateri nihče ni ostal ravnodušen, saj je med izvajanjem eksperimentov gorelo, nastajale so fontane dušika, spreminjale so se barve …

Kemija je svet snovi.
Kemija je svet raziskovanja novega in neznanega.
Kemija je spodbujanje kakovosti.
Kemija je tudi svet spoštovanja narave in naravnih pojavov.

Mladim, pogumnim šturskim kemikom želimo vse dobro in še obilo naravoslovne radovednosti.

Jelka Sorta, mentorica

Dostopnost