Pa smo šli! Prvič v štirih letih šolanja na predmetni stopnji smo se vsi trije 9. razredi skupaj odpravili na dvodnevni izlet.

V ponedeljek, 25. 9. 2023, smo se odpravili proti Kobaridu, kjer smo obiskali kobariški muzej. Že na vhodu muzeja sta našo pozornost pritegnila top in granata, ki so ju pozneje med zelo strokovnim vodenjem in slikovitim prikazom trije vodiči večkrat omenili. Z zanimanjem smo poslušali pripoved o 12. soški bitki, imenovani tudi »Čudež pri Kobaridu«. Pogledali smo si tudi posnetek o 1. svetovni vojni in soški fronti ter si ogledali razstavljeno orožje in ostale pripomočke, ki so jih vojaki potrebovali visoko v gorah.

Po ogledu muzeja nas je čakala pot navkreber iz Lepene proti planinskemu domu pri Krnskih jezerih. Po krajšem postanku smo se od koče odpravili do prečudovitega Krnskega jezera, ki smo ga ujeli še pravočasno, da je bilo lepo obsijano s soncem. Tam je nastala skupinska fotografija učencev vseh 9. razredov z razredniki. Ker pa so se nam že začeli oglašati želodci, smo se odpravili nazaj proti koči, kjer so nam postregli z večerjo. Za posladek smo prejeli palačinke z marmelado in Nutello. Samo ugibate lahko, katerega namaza je prej zmanjkalo.

Zvečer je sledilo druženje zunaj in po sobah, potem pa smo utrujeni končno zaspali. Po zajtrku smo si ogledali naravni spomenik Dupeljsko jezero in se odpravili v dolino. Med potjo smo recitirali pesem Soči, kot se za te kraje spodobi.

Domov smo se vrnili utrujeni, a polni lepih vtisov.

Dostopnost