Ste že kdaj v središču Italije jedli slovenske tradicionalne jedi? Skupina Šturskih gurmanov iz Osnovne šole Šturje Ajdovščina je tokrat kuhala pristno vipavsko hrano v italijanski prestolnici – Rimu. Bor Likar, Filip Curk, Mia Erjavec Petrović in Živa Štinjek pod mentorstvom Petre Ušaj in pod okriljem projekta KUHNA PA TO ter Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zastopali barve Slovenije na Svetovnem prehranskem Forumu.

Letno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva je potekalo pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Rdeča nit tokratnega Foruma se je glasila: “Zdravo Prehranjevanje. Zdrav planet”.

Poslanstvo projekta, v katerega smo ŠTURSKI GURMANI vključeni že 12. leto, je spodbujati mladostnike k uporabi in uživanju sezonske lokalne hrane ter priprave le-te v tradicionalnih jedeh, primernih današnjim potrebam telesa. Stremimo tudi k temu, da bi bili zavržki hrane čim manjši. Gurmani se zahvaljujemo Anki Peljhan, vodji projekta, da nam je zaupala izvedbo slovenske predstavitve in poskrbela za vso organizacijo.

Na predstavitvi smo za povabljence pripravili tradicionalne vipavske jedi, predstavljene na moderen način. Udeleženci so lahko poskusili enolončnico iz zelene – šjelnovko, nato smo postregli še z ješprenom z bučo, timijanom in orehi. Obed smo zaključili s polentino sladico, obogateno s pečenimi slivami, praženimi lešniki in dodatkom svežine mete.

Počaščeni in ponosni smo, da smo imeli priložnost predstaviti vizijo projekta ter prikazati naš način dela pred pomembnimi svetovnimi veljaki. S svojim delom in mladostniškim žarom smo na naš razstavni prostor privabili samega generalnega direktorja FAO, Kitajca Qu Dongyu-ja, in glavnega ekonomista FAO, Perujca Maxima Torero. Prav lepo je slišati, ko predstavnik ogromne Kitajske pride do naših otrok in jih vpraša: »Do you know what you have in the middle of the name of your country? Love, love!«

Menimo, da je bila naša misija uspešno opravljena, da nam je uspelo potrditi, da smo prav otroci tisti, ki najučinkoviteje spodbujajmo svoje vrstnike k uživanju varne, sezonske hrane iz okolice, primerne današnjim potrebam telesa, in tako pripomoremo za naš boljši jutri vseh nas.

Povezava do zgibanke.

RTV prispevek o dogodku.

Dostopnost