Mila Škrlj, Jutra Ceket, Eva Kenda, Pia Lara Štrancar, Anisa Likar Ivanov in Špela Terčelj, so devetošolke Osnovne šole Šturje, ki so se po uspešnem majskem regionalnem izzivu tekmovanja World Scholar’s Cup (WSC) v Kopru, uvrstile na svetovno raven tekmovanja, ki je od 23.-28. junija potekalo v Dubaju.

Iz Slovenije se je te svetovne »bitke znanja« udeležilo šest šol, vedoželjne učenke OŠ Šturje pa so edine zastopale primorske barve in se domov vrnile z 12 medaljami – 4 zlatimi in 8 srebrnimi.

Tekmovanje WSC poteka v celoti v angleščini, na visoki akademski ravni in je zaradi zahtevnosti tem izredno naporno. Tekmovalci so se tudi letos pomerili v znanju iz šestih področij: znanost in tehnologija, zgodovina, literatura in mediji, umetnost in glasba, družbene vede in posebno področje.

Ker so teme zelo zahtevne, so se učenke na tekmovanje intenzivno pripravljale. Prebrale so ogromno materiala in debatirale o različnih temah, kot je na primer zmanjševanje podnebnih sprememb s pomočjo geoinženiringa, zgodovina prestolonasledstva od monarhij do podjetij in znotraj medijskega prostora, širjenje uspešnih produktov in idej v različne medijske oblike, pa problematika Diderotovega učinka, ki opisuje kako z nakupom določenega artikla človek lahko ustvari potrebo po še več novih stvareh…

Cilj WSC tekmovanja je namreč spodbuditi učence iz različnih okolij k sodelovanju, timskemu delovanju,  k odkrivanju novih znanj in veščin, k odkrivanju svojih talentov ter navdihniti globalno skupnost bodočih učenjakov, strokovnjakov in voditeljev, da pozitivno in povezovalno zrejo v prihodnost.

V svoji kategoriji starejših tekmovalcev, to so učenci, ki bodo letos dopolnili 15 let ali več,  so učenke izkazale izjemne sposobnosti argumentiranja, kritičnega usvajanja danih vsebin in pisanja esejev. Kot najmlajše udeleženke so se pomerile z učenci in srednješolci iz 30 različnih držav, ki v veliki večini obiskujejo mednarodne šole v angleškem jeziku ali pa jim je angleščina materni jezik. Naše učenke so se tu resnično izkazale, saj angleščina ni njihov ne učni niti materni jezik.

Poleg kreativnega pisanja esejev, preizkusa znanja iz šestih področij in ekipnega kviza tekmovanje vključuje tudi disciplino, ki je v slovenskem šolskem sistemu (žal) ne poznamo, to je debata. Zato so se učenke morale uriti v tem načinu govora, prepričljivem nastopanju ter navajanju in izpodbijanju argumentov.

Udeležba na svetovni ravni tekmovanja v Dubaju je bila za naše učenke izjemna izkušnja, kjer se  niso izkazale le v odlični debati, prvorazrednem pisanju esejev in v poznavanju določenih tem, ampak tudi v medsebojnem sodelovanju in tkanju novih prijateljskih vezi.

Eden izmed spremljevalnih dogodkov tekmovanja je bil tudi kulturni sejem, na katerem so se predstavile vse sodelujoče države, tudi Slovenija. To je bila čudovita priložnost za povezovanje in spoznavanje drugačnih kultur, navad. Slovenska delegacija je dva tisočim udeležencem sejma ponosno predstavila slovenske naravne lepote, kulinariko in posebne tradicije ter med drugim ponudila domače slovenske piškote, potico, čokolado, sadne rezine.

Devetošolke se skupaj z mentorico zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so učenkam pomagali omogočiti to nepozabno življenjsko izkušnjo.
Uvrstitev v finalno preizkušnjo najboljših na prestižni univerzi Yale v Združenih državah Amerike letos novembra je samo še pika na i in dodaten velik uspeh šturskih devetošolk.

mentorica Nataša Štrancar

 

 

 

 

 

Dostopnost