Letošnji dan šole smo učenci in učitelji OŠ Šturje Ajdovščina po premoru zaradi koronskih ukrepov lahko končno spet obeležili s skupnim ogledom animiranih filmov v Dvorani prve slovenske vlade.
Učenci prve triade so si tako 13. 4. 2022 ogledali najnovejši češki animirani film Tudi miši gredo v nebesa, učenci druge in tretje triade pa so se 14. 4. 2022 podali na francosko animirano pustolovščino Prinčevo potovanje.
Skupni imenovalec animiranih filmov je preseganje predsodkov, sprejemanje drugačnosti ter poziv k razmisleku o svojem lastnem položaju v svetu – kje smo in kaj si želimo postati, da bi lahko kot samouresničeni posamezniki bivali v harmoniji z Drugim, z naravnim redom in sami s seboj.

Lili Krapše, mentorica

Odzivi naših učencev na animirana filma:

Animacija Tudi miši gredo v nebesa je govorila o prijateljstvu, o tem, naj se imamo radi. Bila mi je zelo všeč zato, ker sta sovražnika postala prijatelja. Tisti, ki so animacijo naredili, so se zelo potrudili, da je bil film res lep.
Gregor, 3. razred

Animacija je govorila o prijateljstvu, o tem, da se moramo obnašati lepo drug do drugega. Film bi priporočal tudi tistim, ki nimajo veliko prijateljev, da bi spoznali, kako se morajo obnašati, da bodo dobili nove prijatelje.
Nik, 3. razred

Zgodba Prinčevo potovanje se začne, ko Princa, ki prihaja iz plemena Laankov, »naplavi« na obalo. Najde ga deček Tom, ki ga odpelje k sebi domov, v zapuščeni muzej. Tom nima pravih staršev, kot najdenčka sta ga posvojila profesor in botaničarka, ki se nam v filmu kaže najprej kot hladna, dvolična in škodljiva, a se izkaže tudi kot zelo zaščitniška. V muzeju živi s Tomom tudi njihova  prijetna pomočnica. Profesor je vedno zaposlen z znanstvenimi raziskavami. Zato se nemudoma loti tudi Princa, saj meni, da se razlikuje od njih in prihaja iz drugačnega sveta. Edini, ki razume Princa, je Tom. Povežeta se in postaneta prava prijatelja. Skupaj raziščeta njihov muzej, mesto ter se spustita tudi v najbolj temačen del mesta. Odkrivata svet in sama sebe. Celotno dogajanje lepo povezuje čudovita glasba, ki v gledalcu vzbuja nežna pričakovanja. Mislim, da je sporočilo tega filma to, da se pravo prijateljstvo lahko stke tudi med posamezniki, ki se na videz razlikujejo med seboj; pravo prijateljstvo je možno tudi med ljudmi, ki imajo različne interese, različna mnenja in drugačen pogled na svet.
Kaja, 9. razred

 

Učenci 2. b razreda so likovno poustvarjali:

Dostopnost