Pretekli teden je bil na šturski osnovni šoli v znamenju kulinaričnih aktivnosti.

V sredo je skupina Šturskih gurmanov v sestavi Zala Prah, Kaja Krečič in Mila Škerl kuhala pred kamerami in snemalno ekipo. Mlade kuharice so bile glavne akterke pri snemanju promocijskega filma, ki bo po Sloveniji spremljal predstavitve sveže izdane knjige Slovenske pripojedke.  

Knjigo Slovenske pripojedke je izdala založba Pivec. Temelji na spajanju slovenskih narodnih pravljic z opisi tradicionalnih receptov in jedi, ki igrajo v teh pravljicah pomembno vlogo. Kot primer – v pravljici O petelinu in zmaju se iz jajca izvali zmaj. Avtorji knjige pa so ob pravljico dodali še tradicionalne recepte, kjer iz jajc nastanejo okusne jedi.

Recepte za v knjigi opisane jedi so pomagali zbirati in jih tudi preizkusili slovenski osnovnošolci v okviru projekta »Kuhna pa to«. Mi, Šturci, smo za namene promocijskega filmčka pripravili še značilno vipavsko zeliščno frtaljo.

V petek pa smo se Gurmani udeležili še zaključnega kuhanja v letošnjem šolskem letu v okviru projekta »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo«. Štursko ekipo so sestavljali Nadina Fejzovska, Filip Curk, Neja Žen in Živa Štinjek.

Kuhanje smo Šturski gurmani izvedli v trgovskem centru Supernova v Novi Gorici. Tu smo se predstavili s svojimi najboljšimi jedmi, ki so bile po mnenju komisije dovršeno pripravljene. Tudi naključni obiskovalci so bili z jedmi in postrežbo zelo zadovoljni.

Dostopnost