Leto je naokrog in v loncih gospodinjske učilnice je v petek, 5. novembra, ponovno zabrbotalo. Duh proticovidnih razkužil se je v šturski šoli umaknil mamljivim vonjavam.

Tudi v tem šolskem letu smo pričeli s kuhanjem v okviru Projekta Kuhna pa to – OTROCI OTROKOM PRIPRAVIMO ZDRAVO TRADICIONALNO KOSILO.
Tokratna kraljica kuharskih sestavin je bila repa.

Skupina ŠTURSKIH GURMANOV, ki smo jo sestavljali Anaja Golja, Anamarija Bajc, Kaja Krečič, Dimitar Bozhikov, Špela Terčelj in Zala Prah, smo se predstavili z jedmi iz repe, pripravljenimi z različnimi kuharskimi tehnikami. Dušenje smo uporabili kot predpripravo za karameliziranje repe, ki smo jo potem servirali v hrustljavo pečenih testenih mošnjičkih. Te smo postregli z zelenim pirejem, pripravljenim v glavnem iz kuhanih mladih repnih listov. Jed smo popestrili še s čipsom listov repe (pečeni in dehidrirani v pečici) ter zrnci rdečega granatnega jabolka. Na krožniku smo tako pokazali vsestransko uporabnost prav vseh delov repe, ki smo jo tudi estetsko oplemenitili s postavitvijo na krožniku.

Strokovna komisija, kot tudi vrstniki v vlogi poskuševalcev, so bili  navdušeni. Samo pomislite, da se nihče od otrok ni zmrdoval nad hrano iz repe! Na koncu od repe ni ostal niti koreninski repek.

Šturski gurmani  in
mentorica Petra Ušaj

Dostopnost