Od besed k dejanjem ali Zemlja in naše mesto praznujeta!

22.aprila je svetovni dan Zemlje, 5. maja pa praznuje naše mesto – Ajdovščina.

Za vsako praznovanje slavljencu namenimo svoj čas in ga obdarujemo. Z drugošolci OŠ Šturje smo se odločili, da bomo mestu in planetu podarili svoj čas in dali posebno darilo – skrb za okolje, največ, kar jima lahko damo.

Otrokom kar ni zmanjkalo idej, kako bi to izpeljali. Razmišljali smo….

Kako lahko sami s svojim vsakodnevnim ravnanjem ohranjamo okolje? Kako neustrezne navade opustimo in pridobimo nove? Katera ravnanja bi bilo dobro spremeniti v učilnici, na igrišču, doma, da bi bila za okolje prijaznejša? Kako bi drug drugemu pomagali, da bi ustrezno ravnanje prešlo v navado, ki bi jo širili in prenašali na ostale doma, v šoli, v mestu, povsod?

Začeli smo s pesmijo – z EKO HIMNO, ki nas je popeljala v svet ekologije in z njo povezanih problemov ter možnih rešitev zanje. Barvali smo eko maskote, ki nas nagovarjajo k ločevanju odpadkov ter varčevanju z vodo in energijo. Oblikovali smo letake in transparente, s katerimi smo po zgledu Grete Thunberg ( in glavne junakinje pravljice Greta in velikani) odšli na ulico in delili skrb za okolje z mimoidočimi, potiskali letake v poštne nabiralnike in za avtomobilske brisalce ter vmes peli našo eko himno. Spoznavali smo različne zabojnike na ekoloških otokih in jih odkrivali po mestu. Iz odpadne embalaže smo izdelovali živali, vaze in labirinte ter koristno uporabili odpadne škatle in lončke v nove namene. Posadili smo drevo in posejali semena za razredni vrtiček. Narisali smo več plakatov, ki vabijo med eko frajerje in eko carje čisto vsakega posameznika.  Brali smo knjige na to temo, slikali, risali, oblikovali lastno knjigo brez besed. Izvedli smo družinske čistilne akcije v bližini doma ter šole. Svoja ravnanja in izdelke smo objavili in delili na spletu (Viber). Prvošolci so pri interesni dejavnosti cici vesela šola izdelali velikega eko robota, ki nas uči ločevanja odpadkov in radi so nam ga posodili za razstavo v šolskem eko kotičku v avli naše šole.

S pestro paleto dejavnosti so otroci razvijali odgovoren odnos do narave, okolja in bivanja nasploh. Vzgoja za varovanje okolja se začne že v zgodnjem otroštvu, ko otrok čustveno doživlja naravo, odnos do nje pa posnema od staršev. Toda a veste, da lahko pot pelje tudi obratno, od otrok k odraslim? Prav otroci so namreč tisti, ki s svojim odkritim in pristnim navdušenjem prepričajo svoje starše in še koga za stvar, ki je »carska«. Zakaj jim danes ne bi uspelo prepričati tudi vas? Ste ZA?

Praznovanje mestu in planetu so s svojimi dejavnostmi pripravili učenci 2. a, pomagali so jim učenci 2.b.

Klavdija Jerončič, razredničarka 2.a

Dostopnost