Vsako leto sodelujemo na mladinskem literarnem festivalu Bralnice pod slamnikom, ki ga organizira Založba Miš. V okviru festivala učence obišče mladinski ustvarjalec in predstavi svoje delo. Učenci že prej prebirajo knjige umetnika, spoznavajo njegovo življenje in delo in pišejo ali slikajo.

Letos je v torek, 25. februarja 2020, prišel na šolo sodobni slovenski ilustrator Damijan Stepančič.

Damijan Stepančič je ilustrator, ki nagovarja najmlajše in tudi starejše učence. Knjige z njegovimi ilustracijami so večkrat nagrajene, letos pa je tudi oblikoval plakat 2. april, mednarodni dan knjig za otroke.

Delo umetnika so učenci spoznavali v knjižnici, sedmošolci pa tudi pri likovni umetnosti. Pri teh urah so pod vodstvom likovne pedagoginje poustvarjali ob branju in gledanju  Stepančičeve upodobitve Gregorčičeve pesnitve Soči.

Damijan Stepančič je svoje delo najprej predstavil najmlajšim. Navdušil jih je z branjem ilustracij v svoji knjigi z naslovom Svetilnik. Učence je tako potegnil v zgodbo, da so preslišali zvonjenje in doživeli srečen konec. Ilustrator je poudaril, da je tudi v življenju tako, da z močjo, vztrajnostjo in pogumom sleherni človek najde svetlobo. Z razgledanostjo in sodelovanjem so gosta navdušili tudi učenci.

Učencem od 3. do 9. razreda je gospod Stepančič predstavil strip Naš Maister; delo, ki je nastalo v sodelovanju z Mihaelom Glavanom. Doživeto je pripovedoval o Maistrovem življenju in o tem, kako je z risbo prikazal, kakšna osebnost je bil Maister. Za učence je bila zanimiva tudi pripoved, kako si umetnik pomaga z internetom. Poudaril je, da je internet zelo uporaben, če veš, kaj iščeš.

Dostopnost