Zvezde na nebu, knjige v rokah!

Ko smo člani in članice knjižničarskega krožka razpredali o Noči knjige, smo bili prepričani, da bi 23. aprila lep večer. zato smo prireditev poimenovali Zvezde na nebu, knjige v rokah. Na torkov večer ni bilo videti zvezd, saj je deževalo. Tako so nam ostale le knjige v branje.

V šolski knjižnici se nas je ob 20.00 zbralo 21 – 18 učenk in učencev ter 3 mentorice.

Začeli smo s pogovorom o Litvi – državi iz katere prihaja pisatelj in ilustrator Kęstutis Kasparavičius. avtor letošnje poslanice ob mednarodnem dnevu knjig za otroke. V svojem besedilu je litovski ustvarjalec zapisal: »Knjige imajo namreč čudoviti lastnost – pomagajo nam, da ne hitimo.«

In prav nič nismo hiteli. Pred branjem in delavnicami smo si pripravili litovske krompirjeve palačinke. Preprosta, vendar zelo okusna jed je bila uvod v branje knjige Pogumne punce. Na Noč knjige smo prebirali pripovedi o pogumnih ženskah, ki so zmogle, čeprav jim okoliščine niso bile naklonjene, vztrajati in so dosegle zastavljeni cilj. Brali smo o Almi Karlin, svetovni popotnici v času, ko je bilo za ženske zelo neprimerno, da so potovale same. Pa ji je uspelo priti »na konec sveta«. Spoznali smo Angelo Boškin, izšolano medicinsko sestro, ki je vedela, da je najuspešnejša v boju z boleznijo in slabimi razmerami, dobra izobrazba. Na izobrazbo sta prav tako prisegali Minka Skaberne, ki je omogočila slepim, da so brali, ter učiteljica Marija Wessner, ki je izobraževanje omogočila tudi dekletom. Spoznali smo pesnici Liliy Novy in Kristino Šuler, ki nista bili samo pesnici, ampak tudi ženski, ki sta se znali osamosvojiti. Ob pripovedi o Ivani Kobilci smo se vsi spomnili na njeni sliki Poletje in Kofetarica.

Med branjem in pogovorom so bile rdeča nit besede pogum, vztrajanje, znanje, predanost, svoboda, človečnost … vrednote za vse čase.

Prebrali smo tudi angleško knjižico Who Wants to Be a Star? Tudi v tem besedilu se je deklica uprla materinim željam in se postavila zase  ter sledila svojim ciljem.

Pred spanjem, že malo utrujeno, smo izvedli še delavnico enakost spolov. Izkazalo se je, da smo že uspeli preseči stereotipe o tem, kaj je primerno za ženske in kaj za moške.

Ker smo morali biti v sredo pri pouku, je bilo potrebno tudi počivati. A ni šlo zlahka in ni šlo takoj. Šola je zanimiva tudi ponoči.

Za lahko noč smo prisluhnili litovskim pravljicam in čez čas za nekaj ur zaspali.

Mednarodni dan knjig in avtorskih pravic smo obeležili prav počasi in s slastjo. Na svidenje naslednje leto!

Dostopnost