MED VIPAVSKIMI GRIČI IN VINOGRADI

Topli pomladni dnevi so nas ponovno zvabili v naravo na skupno druženje. V soboto, 16. marca 2019, se je 65 otrok in njihovih staršev zbralo na 4. planinskem pohodu planinskega krožka z OŠ Šturje Ajdovščina in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Pohod smo pričeli na Slapu, nadaljevali skozi Lože in se med vinogradi povzpeli na Goče. Pred šolo smo si privoščili krajši postanek. Po ozkih “gasah” smo nato iz vasi krenili na Obelunec (409 m), grič nad vasjo, na katerem stoji cerkev Marije Snežne. Tu smo imeli daljši odmor za malico, počitek in proučevanje vasi ter naravnih lepot daleč naokrog pod nami. Razgled na sosednji vasi Erzelj in Goče, Vipavsko dolino ter Nanoško planoto je bil prekrasen.

Po strmem pašniku smo se spustili v vas Erzelj. Tu nam je predstavnik Krajevne skupnosti Erzelj izrekel dobrodošlico in nam povedal nekaj zanimivosti o vasi. Erzelj sestavlja pet zaselkov (Lenivec, Tabor, Vovki, Miški in Mesesneli). Ima okrog 75 prebivalcev. Znan je po velikem številu izvirov vode, ki nikoli ne presahnejo. Erzelj je bil do leta 2017 edino naselje v Sloveniji, ki se začne na črko E. Takrat so namreč vas Jelarji v Mestni občini Koper preimenovali v Elerji. Gospod nas je povabil, da si v zaselku Tabor ogledamo cerkev sv. Lovrenca, ki je bila zgrajena konec 15. stoletja in nekoliko mlajšo cerkev sv. Mihaela. Utrdba Tabor je v preteklosti varovala prebivalce pred turškimi upadi.

Po vzponu na Tabor nas je pri cerkvi sv. Mihaela pričakalo še presenečenje. Vaščani Erzelja so poskrbeli, da smo si ponovno nabrali novih moči. Postregli so nam domač jabolčni sok in jabolka. Za gostoljubje in lep sprejem se jim zahvaljujemo in obljubljamo, da se na Erzelj še kdaj vrnemo.

Na poti domov smo si ogledali še nekatere zanimivosti: kozjo družino, vodni izvir, slap Slap in se po poti med vinogradi vrnili nazaj na Slap.

Vesna Furlan, mentorica planinskega krožka

Dostopnost