Naj gre v novo leto

svetlih zvezd nešteto

in naj vsaka zvezda zase

v majhno srečo zrase.

(Bina Štampe Žmavc)

 

Na tradicionalni novoletni prireditvi OŠ Šturje Ajdovščina so v torek, 11. 12. 2018, zasijale zvezde. To je bila rdeča nit prireditve. Zvezde že od nekdaj vabijo sanjave poglede v nebo in ob zvezdnih utrinkih si ljudje zaželimo sreče, uspeha, zdravja, ljubezni, miru…. V avli šole so ob novoletni smrečici svetile zvezde, na katere so otroci zapisali svoje novoletne želje. Te niso nujno povezane samo z  materialnimi dobrinami, ampak iskreno izražajo tudi želje po prijateljstvu, razumevanju, strpnosti in družinski sreči.

S kratkimi igranimi prizori in deklamacijami so učenci od 3. do 9. razreda prikazali, po čem hrepenijo otroci danes, kam segajo njihove sanje, upanje in hrepenenje: pomagati drugim kot zvezdica Zaspanka, izražati ljubezen in prijateljstvo kot Mali princ, ki je podaril prijatelju zvezde, ki se smejijo, napredovati in ustvarjati, nasmejati in širiti dobro voljo. Biti skupaj in postaviti zvezdo na vrh drevesca.

Program so soustvarjali tudi plesalci otroških ljudskih plesov pod vodstvom Polonce Juretič ob sodelovanju Društva upokojencev Ajdovščina, plesalci skupine El1 plesna scena in plesalci plesnega centra ADC. Mladi člani Orffove skupine so pod vodstvom Zore Gregorc zaigrali samostojno in spremljali tudi oba otroška pevska zbora pod vodstvom Andreje Margon oziroma Danijele Čermelj. Tudi mladinski pevski zbor, ki ga vodi Igor Hodak, je pričaral praznični čas s svojo pesmijo. Pod vodstvom Igorja Hodaka so zaigrali mladi glasbeniki instrumentalisti in zapeli pevci, ki obiskujejo izbirni predmet ansambelska igra. Nastopila je tudi vokalna skupina pod vodstvom Jane Hladnik Tratnik.

Zbrane je nagovorila ravnateljica Lea Vidmar. V svojem novoletnem voščilu je povezala skrivnostni pomen zvezd in naše želje.

Po prireditvi se je dogajanje preselilo v avlo, kjer so ob mizah učenci vseh razredov ponujali svoje izdelke: voščilnice, svečnike, okraske, igre, pecivo, venčke… Pod skrbnim vodstvom razrednikov in drugih učiteljev so jih izdelali v prvih decembrskih dneh. Za šolski sklad so zbrali 1971 evrov prostovoljnih prispevkov.

Da bi zvezdice upanja zasijale tudi po družinah, kjer zaradi različnih razlogov ni vedno lahko, smo se učenci in delavci šole pridružili tudi akciji božična Anina zvezdica in teden dni zbirali hrano.

Likovno podobo zvezd so ustvarili Anuša Blažko in učenci izbirnih predmetov likovno snovanje in umetnost. Da so se svetile oči otrok in da so učenci nastopili na odru šolske prireditve, so poskrbele Nina Rustja, Elizabeta Kodele in Irena Čermelj.

Dostopnost