31. REGIJSKI PARLAMENT

V četrtek, 8. 4. 2021, je potekal 31. regijski šolski parlament. Udeležili so se ga mladi parlamentarci iz severnoprimorske regije in njihovi mentorji ter nekaj posebnih gostov. Dogodek je potekal na platformi ZOOM.

Na začetku jih je pozdravila ga. Sara Bone in predstavila dnevni red. Nato jih je nagovorila predsednica MDMP Ajdovščina ga. Kristina Valič in posebna gosta ga. Brigita Habjan Štolfa, direktorica ROD Ajdovščina in župan Nove Gorice dr. Klemen Miklavič.

Mlade parlamentarce sta pohvalila pri njihovem dosedanjem delu, veliko vloženem trudu ter jih spodbudila k postavljanju vprašanj in sodelovanju v razpravah. Povedala sta tudi nekaj o svoji življenjski poti, ki ju je pripeljala do poklica, ki ga sedaj opravljata.

Dogodek sta spremljali tudi novinarki.

Sledile so razprave po skupinah, kjer so mladi parlamentarci razpravljali o različnih temah (moja poklicna prihodnost).

Več o poteku regijskega parlamenta, ter intervju z gosti si lahko preberete v dokumentu na spodnji povezavi.

31. REGIJSKI PARLAMENT

WAJDUŠNA PUMPTRACK

Dragi starši.

Na vas se obračamo, da z oddajo glasu pomagate otrokom do nove športne površine. Ajdovščina je s projektom, ki ga je pripravil Črn trn, med tremi finalisti za izgradnjo kolesarskega poligona “pumptracka”.

Ta površina bo javno dostopna, v lasti Občine Ajdovščina, in zato na voljo vsem otrokom, mladostnikom pa tudi starejšim, ki bodo želeli izboljšati kolesarske veščine.

Tako blizu smo in vsak glas šteje. 

Na tej povezavi lahko oddate svoj glas.

ZLATO PRIZNANJE ZA TURISTIČNO NALOGO

Učenci OŠ Šturje Ajdovščina že vrsto let uspešno sodelujejo na državnem festivalu »Turizmu pomaga lastna glava«, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Festival je namenjen učencem osnovnih šol, ki preko raziskovalnega dela in oblikovanja domiselnih turističnih proizvodov spoznavajo svoj kraj in poskušajo z inovativnimi zamislimi tudi pritegniti pozornost loaknih Turistično-informacijskih cetrov. Letošnji, že 35. festival, poimenovan »Moj kraj – moj chef«, je potekal pod okriljem projekta »Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021«. Učence je usmeril v raziskovanje postopkov priprav in trženja lokalnih kuharskih dobrot. Prav po okusu Osnovne šole Šturje Ajdovščina!

Člani sodelujočih šol so morali izdelati izviren in kulinarično obarvan turistični program ter z njegovo predstavitvijo prepričati strokovno žirijo na spletnih turističnih tržnicah. Skupina devetih učencev, članov turističnega krožka na OŠ Šturje Ajdovščina, je pod vodstvom mentorjev Martina Štinjeka in Petre Ušaj ter ob likovni podpori učiteljice Anuše Blaško pripravila turistični program z naslovom ZRNO DO ZRNA … VIPAVSKA POGAČA. Z njim je želela obiskovalcem Vipavske doline na enodnevnem kolesarskem doživetju po poteh v okolici Ajdovščine prikazati pridelavo, predelavo in uporabo lokalne vrste koruze – »gušǝtnce«. Skupina otrok je v svoj turistični produkt vključila različne koruzne jedi, med katerimi je osrednje mesto namenila nekdaj siromaški jedi, imenovani vipavska pogača. To danes že skoraj pozabljeno jed je skušala obuditi in jo z novimi (mikavnejšimi) okusi narediti privlačno za širši krog ljudi. Program so otroci še začinili z vključitvijo bogate tradicije ajdovskega mlinarstva, vse od starega Jochmannovega mlina do njegovega današnjega naslednika – podjetja Mlinotest. V kolesarski izlet so vpletli tudi nastajajoč Doživljajski center Mlinarstva in pekarstva, kjer se bodo, ko bo center dokončan, obiskovalci lahko sprehodili v zgodovino te obrti v Vipavski dolini.

Projekt so pomagali soustvarjati tudi lokalni sodelavci – svetovno znana Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Društvo gospodinj s Planine, etnologinja in zgodovinarka Jasna Fakin Bajec idr.

S svojimi idejami so učenci prepričali strokovno žirijo. Za izdelavo celotne turistične naloge in njene predstavitve na spletni turistični tržnici so namreč prejeli zlato priznanje Turistične zveze Slovenije. V kategoriji spletne predstavitve je naloga celo prejela največje število točk med vsemi 63 sodelujočimi šolami iz vse Slovenije.

Škoda, ker projekta in predstavitve niso mogli uresničiti v živo, ampak so se morali podrediti koroni in njenim spletnim in virtualnim zakonom. Tako tudi niso še uspeli v živo izpeljati kolesarskega izleta, ki so ga tako dodelano oblikovali. Mogoče jim še letos to uspe! In takrat vas povabijo zraven. Mogoče bo tudi ajdovski TIC kakšen predlog iz naloge uporabil v svoji turistični ponudbi.

Dober tek ob koruzni pogači!

Člani turističnega krožka ter mentorja Martin Štinjek in Petra Ušaj

EVROPA V ŠOLI

Učenke in učenci naše šole so sodelovali na mednarodnem likovnem, fotografskem in literarnem natečaju Evropa v šoli, ki je imel letos pomenljiv naslov: Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.

Jurij Mužina iz 5.a razreda je na literarnem natečaju v skupini OŠ 2. triada zasedel drugo mesto s svojim delom Pustolovščina banane, sendviča in pločevinke fižola. Lahko si ga preberete tukaj.

Na likovnem natečaju za 1. triado pa se je s svojim izdelkom S starim kruhom in odpadno solato hranim kokoške odlično odrezal Jon Koren iz 1. a razreda. Zasedel je 3. mesto. Likovno delo si lahko ogledate tukaj.

Iskrene čestitke obema nagrajencema in mentoricam, gospem Ireni Čermelj , Renati Lemut in Lauri Žgur.

Naša vizija

Naše poglavitno poslanstvo je kakovostno vzgojno izobraževalno delo.
Prednostna naloga pa skrb za dobre medosebne odnose
na vseh ravneh (učenci, starši, učitelji)
z željo, da bi se vsakdo med nami dobro počutil.