NAVODILA ZA PREPREČEVANJE OKUŽBE S PODANČICAMI

Preprečevanje okužbe je težavno. Okužbo preprečujemo z zdravljenjem obolelih, z dobro osebno higieno, zlasti s temeljitim umivanjem rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov, pred jedjo, s čiščenjem in striženjem nohtov na rokah, dnevnih prhanjem, pranjem perila in posteljnine na visokih temperaturah, čiščenjem prostorov.

Ob bolniku izvajamo poostren higienski režim vsaj v času zdravljenja, to je tri dni. Če je bolnih otrok, ga nadzorujemo, da ne grize nohtov in sesa prtov in se ne praska v okolici zadnjika. Majhni otroci naj ponoči nosijo bombažne rokavice, vsi bolniki pižamo. Bolnik naj se zjutraj oprha, da odstrani jajčeca ob zadnjiku. Dnevno naj menja spodnje perilo, tudi pižamo, perilo je potrebo dnevno oprati na visoki temperaturi, ker se jajčeca sicer širijo v okolico. Prostore, kjer se zadržuje bolnik, zlasti sanitarne prostore, je potrebno dnevno sesati, zračiti, čistiti. Za čiščenje lahko uporabljamo običajna sredstva. Dnevno je potrebno tudi čistiti predmete, ki jih bolnik stalno uporablja oziramo se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe itd). Sanitarne prostore lahko tudi razkužimo (npr. straniščno desko, pipe in predmete, ki se jih dnevno dotikamo oziramo uporabljamo). Po čiščenju prostorov si temeljito operemo roke. Plišaste igrače operemo v stroju in če je možno, naj jih okuženi otroci v času zdravljenja ne uporabljajo.

ZDRAVLJENJE

Zdravila za zdravljenje glistavosti predpiše zdravnik na recept. Ker se glista zlahka širi med družinskimi člani, je najbolje hkrati zdraviti vse in se med zdravljenjem držati načel dobre osebne higiene. Zdravljenje je ponavadi potrebno ponoviti čez dva tedna.

Načeloma z vidika kužnosti pri glistavosti ni omejitev za vključitev otroka v šolo. Priporočljivo pa je, da se otrok, ki ima podančico, v kolektiv vrne po končanem pravem zdravljenju.

Ta vnos je bil objavljen v Obvestila. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja