OB KULTURNEM PRAZNIKU-SREČANJE S PISATELJICO

V letošnjem šolskem letu na prijazno povabilo založbe Miš že tretjič poteka festival Bralnice pod slamnikom tudi na naši šoli.

Cilj festivala, ki ga že 8 leto zapored organizira založba Miš v sodelovanju s splošnimi knjižnicami iz Domžal, Idrije, Sežane, Tolmina in Nove Gorice, je med drugim motivacija za branje kakovostnih književnih del predvsem domačih avtorjev. V okviru festivala je organiziranih več dejavnosti za promocijo branja, spodbujanje dejavnosti po branju ter medgeneracijsko sodelovanje.

Članice knjižničarskega krožka so se 31. januarja 2018 udeležile svečane otvoritve festivala v Domžalah, na kateri je bil gost nizozemski pisatelj Toon Tellegen.

V sredo 7. februara2018, pa so se učenci na matični šoli in na podružnici srečali s pisateljico, pesnico, gledališko igralko in profesorico Natašo Konc Lorenzutti.

Umetnica živi v Oseku, dela pa na Gimnaziji Nova Gorica, kjer poučuje predmete, povezane z gledališčem in filmom. Približno 15 let je njen poklic tudi pisateljevanje. Piše za najmlajše otroke, najstnike in tudi odrasle. Januarja letos so učenci spoznavali literarno ustvarjalko in brali njene knjige.

Na srečanju je pisateljica prebirala odlomke iz svojih del in odgovarjala na vprašanja učencev.

V pogovoru je poudarila, da lahko ustvarja zato, ker opazuje in posluša, kaj se dogaja okrog nje. Ne da bi pridigala, je učencem pojasnila, zakaj je dobro dvigniti pogled od tablice ali telefona in videti, kaj se dogaja med ljudmi.

Književne osebe v njenih knjigah so otroci in mladostniki, ki bi prav lahko bili učenci na naši šoli. Ne da se jim pisati naloge, kujajo se in se hitro sporečejo, iščejo prijatelje in menijo, da so starši in učitelji preveč zahtevni. Prav ti otroci pa znajo tudi razumeti sočloveka, se opravičiti, priznati zmoto in narediti domačo nalogo. Zato otroci in mladostniki radi prebirajo knjige Nataše Konc Lorenzutti.

Veseli smo, da se je pisateljica pogovarjala z nami in nam brala. Veselimo se tudi njene nove knjige!

Ta vnos je bil objavljen v Zgodilo se je. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja