ODPRAVLJANJE UŠI

NAVODILA, KAKO ODPRAVITI UŠI

V lekarni dobimo pripravke za hitro in učinkovito razuševanje. Uporabljajmo jih dosledno po navodilu proizvajalca. Pripravki, ki so izdelani iz rastlinskih olj, uši zadušijo. Olje raztopi lepljivo snov, s katero so gnide pritrjene na lase. Lase lažje prečešemo in izperemo insekte. Po uporabi glavnik dobro operemo s sredstvom za razuševanje.

Pri uporabi teh pripravkov pustimo učinkovati gel ali šampon na laseh 10 do 30 minut. Nato lase dobro speremo z vodo. Še mokre prečešemo z gostim glavnikom, da odstranimo mrtve uši in gnide. Postopek ponovimo čez teden dni.

Pri močnejši infestaciji z ušmi priporočamo striženje (zlasti svetlih) las, saj se s kratkih las gnide lažje odstranijo.

Brez uporabe kemičnih sredstev uši uničujemo tudi z elektronskim glavnikom, ki ga uporabljamo po priloženem navodilu. Elektronski glavnik ne deluje na jajčeca. Zato ga je potrebno uporabljati od 10 do 14 dni. V tem času se iz vseh jajčec razvijejo uši, ki jih sproti uničujemo. Kasneje, ko so uši že odpravljene, lahko z redno uporabo glavnika enkrat na teden preprečimo ponovno okužbo.

Obleko, posteljnino, osebno perilo, okrasne blazine itd, moramo oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi, po možnosti 95˙C. Prelikamo z likalnikom.

Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče itd. ) in igrače je treba oprati v vroči vodi, najmanj 10 minut pri vsaj 55 ˙C. Ne pozabimo kap, rutic, pokrival.

Plišaste igračke in nepralno obleko lahko damo za 48 ur v zamrzovalno skrinjo ali jih vsaj za 14 dni nepredušno zapremo v plastično vrečko.

Oblazinjeno pohištvo, talne obloge, avtomobilske sedeže temeljito očistimo s sesalcem za prah.

Ta vnos je bil objavljen v Obvestila, Obvestila za učence. Zaznamek za trajno povezavo.

Komentiranje zaprto.